Řemeslníci nad zlato! Sehnat některé profese je velký problém

11. duben 2018

Dlouhodobý trend pokračuje. Nezaměstnanost v Česku podle Úřadu práce znovu klesla a dostala se tak na 3,5 procenta. Lidí bez práce ubylo v březnu i na západě Čech. Rekordně nízká nezaměstnanost a začátek sezonních prací ale zvyšuje nedostatek pracovníků. Například zedníků.

Sehnat kvalifikovaného zedníka mladšího čtyřiceti let je třeba na jižním Plzeňsku téměř zázrak. Například zedník Jan Staněk, který aktuálně pomáhá s obnovou zámečku v Chocenicích na jižním Plzeňsku, se řemeslu vyučil před 37 let. A jak popsal, dnešní mladí lidé se do zedničiny příliš nehrnou.

„Dnes o to není zájem, obory stagnovaly a mistři začali ze škol odcházet na jiná místa. Dříve byly na učilištích normálně tři třídy, teď jsou rádi, že posbírají jednu. Často se stává, že i když se na zedníka vyučí, stejně od toho za nějaký čas uteče. Dnes je potřeba si každého předem vyzkoušet, co je možné mu svěřit a co ne. Když přijde dvacetiletý kluk z Ukrajiny, tak to v životě neviděl a nemůže mít přehled, jak si co připravit. Vše je ale na tom, kdo si ho objednal,“ řekl Staněk.

Nejsou lidi! Říkají nejen stavebníci

To, že sehnat vyučeného zedníka je v dnešní době téměř nemožné, potvrdil i Václav Kule z Želčan na jižním Plzeňsku. Stavební firmu má víc než 15 let.

„Nejsou k sehnání. Mám jen zaměstnance, se kterými pracuji už léta. Nového zaměstnance neseženete. Mám celkem 40 lidí. Z toho jsou jen zhruba čtyři mladší a zbytek je od 45let výše. Problém je sehnat i topenáře, elektrikáře, řidiče nebo bagristy. A dokonce neseženete ani zahraniční dělníky. Prostě nejsou lidi,“ konstatoval Kule.

Jen v Plzeňském kraji eviduje úřad práce ke konci března 500 volných pracovních míst pro vyučené zedníky a víc než 1 200 volných míst pro stavební dělníky a pomocníky na stavbách.

„Tento trend a zájem o tyto pozice je mezi zaměstnavateli dlouhodobý a zahájení nové stavební sezony jistě přinese zvýšený zájem o tyto pracovníky,“ dodal Tomáš Moravec krajské pobočky úřadu práce v Plzni. Z Plzeňska

autoři: čer , jik
Spustit audio