Řemeslo má možná zlaté dno, ale mezi žáky o něj zájem není. Některým oborům tak hrozí zánik

Jasná volba dělat řezničinu byla i pro Oto Strnada
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Jasná volba dělat řezničinu byla i pro Oto Strnada

Mezi řemesla, která žáky moc nelákají, patří například řezničina. I když obor řezník aktuálně nabízí přes dvacet škol v celém Česku, zdaleka to neznamená, že se nakonec všude i otevře.

Například v Klatovech na zemědělské a potravinářské škole se na řezníka učí už jen sedm učňů. Stejně jako na ostatních podobně zaměřených školách mají týden školu a týden praxe. Kromě teoretických znalostí o porážce, dělení masa a výrobě masných výrobků, získávají učni znalosti také o anatomii zvířat, chemických procesech spojených se zpracováním masa a základní dovednosti spojené s prodejem. Budoucí řezníci se účastní také odborných soutěží, výstav, veletrhů a exkurzí.

Většinou se na řezníka učí chlapci, v Klatovech se mezi nimi najde i dívka. Jmenuje se Kristýna Luncarová a tomuto oboru se chce věnovat i po vyučení

Většinou se na řezníka učí chlapci, v Klatovech se ale mezi nimi najde i dívka. Jmenuje se Kristýna Luncarová a tento obor ji nejen baví, ale i do budoucna se chce řemeslu řezníka rozhodně věnovat. Jasná volba dělat řezničinu, to byla i pro jejího spolužáka Oto Strnada: „Vybral jsem si to proto, že to je rodinné řemeslo. Dělal to můj děda, praděda a tak to šlo dál, jen můj táta vynechal. Že jsem si to vybral nelituji, je to skvělé řemeslo. Jen je škoda, že na to nejdou další lidi. My si tu říkáme poslední mohykáni.

V minulosti byl o obor řezník velký zájem, dnes toto řemeslo ale pomalu zaniká

„Pokud nebude dostatek kvalifikovaných mladých lidí, bude se muset přistoupit k tomu, že se na tuto práci vezmou zahraniční pracovníci. Obor řezník-uzenář je vhodný i pro děvčata, jen těžká práce jako je třeba bourání úplně ne,“ uvedl Jan Krs, manažer kvality ve firmě Maso West, kde učni absolvují praxi.

„Aktuálně máme sedm žáků ve třetím ročníku s tím, že jsme dva roky nikoho nenabrali. Teď máme poslední šanci nabrat studenty do prvního ročníku, jinak by byl náš obor řezník-uzenář vymazán v rejstříku škol,“ upřesnil ředitel Střední školy zemědělské a potravinářské Vladislav Smolík.

V Plzeňském kraji by tak obor řezník nabízela už jen Hotelová škola Plzeň.