Respirátory a nanoroušky jsou na úřadech nutné až od března

25. únor 2021 16:20, aktualizováno

Od čtvrtka platí povinné nošení respirátorů vyšší třídy nebo dvou zdravotnických roušek současně v obchodech, zdravotnických zařízeních, v městské hromadné dopravě nebo třeba v provozovnách služeb. Na úřadech by tato opatření měla platit od března.

Na úřadech v současné době povinné nošení respirátorů neplatí, přesto je nutná ohleduplnost. Pro nový občanský průkaz nebo cestovní pas si mohou lidé do konce února přijít na odbor správních činností na plzeňském náměstí Republiky s jakoukoli ochranou dýchacích cest, která brání šíření kapének.

Od března se již situace změní i na úřadech. „Od 1. března je zapotřebí sebe i ostatní chránit kvalifikovaně pomocí respirátoru kn95, ffp2 nebo alespoň chirurgickou rouškou či nanorouškou,“ oznámil vedoucí odboru správních činností plzeňského magistrátu Roman Matoušek.

Situace, kdy lidé přicházejí na úřad bez ochrany úst a nosu jsou zcela ojedinělé. V těchto případech stačilo vždy osobu upozornit na nutnost nasazení roušky. „Pokud by samozřejmě nebylo možné se s danou osobou rozumně domluvit, musela by být zavolána buď hlídka městské policie nebo Policie ČR, ale takovou vyhrocenou situaci jsme zatím neřešili,“ sdělil Roman Matoušek.

Díky objednání online se na odboru správních činností lidé téměř neshlukují

K omezení shlukování většího počtu lidí pomáhá i objednání online. To přispívá jak plynulosti provozu pracoviště i rychlosti odbavení klientů. Lidé se mohou předem objednat na určitý termín na adrese uradbezcekani.cz nebo na telefonním čísle 378 032 456. Zájem o online registraci je nyní standardně zvýšený hlavně kvůli omezeným úředním hodinám.

Dezinfekce prostor na odboru správních činností probíhá ozařováním germicidní lampou a povrchy jsou dezinfikovány v rámci denního úklidu. Zaměstnanci jsou vybaveni patřičnými ochrannými prostředky, jako jsou respirátory, nanoroušky, ochranné rukavice a dezinfekční spreje.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio