Retenční nádrž se právě instaluje na zámeckou zahradu v Nebílovech

26. srpen 2022 12:26, aktualizováno

Fontána, zastřižené keříky, altán i travnaté ornamenty. I to bude součástí barokem inspirované zahrady zámku v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Aktuálně je ze zahrady velké staveniště.

Místo keříků a trávy je nyní v nebílovské zámecké zahradě bahno, štěrk, ale také základy fontány nebo altánku. Pár metrů od nich vzniká základ retenční nádrže. Ta bude vystavěna proto, aby do ní byla odváděna jak spodní voda, tak dešťová.

„Je tady uprostřed základ na opěrné zdi pro budoucí fontánu,“ začal s popisem zahrady kastelán Milan Fiala. „Úroveň zahrady se v části snižovala a navyšovala, abychom srovnali spád, který tady byl a eliminovali případné eroze na mlatových cestách,“ dokončil.

Velkou část budou tvořit mlatové cesty

V zahradě je už vidět podloží pro mlatové cesty. Ty budou tvořit až 40 % plochy zahrady. Vychází to z barokní obvyklosti, kdy v zahradách byly široké cesty. Chybět nebudou trávníkové ornamenty nebo stříhané plůtky ze zimostrázu. Základní rozdíl oproti předchozí podobě zahrady bude ten, že zelených ploch bude v nové zahradě o mnoho méně.

Vidět jsou už i základy pro altánek a připravuje se schodiště, které návštěvníky navede z nádvoří do prostoru barokní zahrady. Na druhé straně je v plánu vystavět zídku, na které budou kbelíkové květiny. Tato plocha bude využívána i jako pódium pro divadla a koncerty. Hotovo by mělo být v květnu příštího roku.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio