Řetízkárna je budova plná příběhů, pomozte ji zachránit, vyzývá Tomáš Bouška

28. duben 2022

Cyklus kulturně-společenských akcí na záchranu muklovské převlékárny na bývalém lágru Rovnost I. v Jáchymově se koná první víkend v květnu.

Důlní převlékárna, přezdívaná po řetízkové sušárně „Řetízkárna“, leží při bývalé šachtě Rovnost jako jedna z posledních autentických pozůstatků největšího uranového lágru v Československu. V tichosti se po dekády rozpadá jen pár metrů od naučné stezky Jáchymovské peklo.

Právě po vzoru stezky se letos koná veřejná sbírka na záchranu Řetízkárny. Cílem je budovu vykoupit a přetvořit v komunitní centrum, kde se bude připomínat historie Krušných hor, jejich obyvatel a traumat 20. století.

Sbírku založil Novinářský inkubátor ve spolupráci se Spolkem Političtí vězni.cz, soukromými dárci a partnery. Odstartuje ji akce s názvem neFestival Řetízkárna už v sobotu 7. května od 10 hodin na Rovnosti u Jáchymova.

Vstupné na akci je dobrovolné. Těšit se můžete na procházku s průvodcem po Naučné stezce Jáchymovské peklo, přehlídku nevládních neziskových projektů i různé workshopy a přednášky.

Spustit audio