Řidiče na Šumavě opět čekají na několika úsecích kvůli práci na silnici uzavírky

1. duben 2020 06:20

Krajští silničáři se po zimní přestávce vrátili na hlavní tah ze Sušice do centrální Šumavy, kde pokračují v opravě silnice mezi Dlouhou Vsí a Radešovem. Práce a tedy i uzavírka by tam měly skončit do začátku letních prázdnin. Další uzavírka čeká ode dneška na řidiče také na hlavním tahu v Železné Rudě.

V Železné Rudě začíná rekonstrukce označená jako Průtah sever. „Stavba je za 40 milionů korun, z toho je 10 milionů podíl obce. Obsahuje rekonstrukci komunikace v úseku od mostu přes Řeznou až po železniční přejezd. Součástí rekonstrukce je i obnova sítí, to znamená nová kanalizace, přeložka plynovodu, přeložka všech sdělovacích sítí a vybudování chodníků,“ popsal Michal Syřínek z Ředitelství silnic a dálnic.

Stavbu doprovázejí dopravní omezení, především úplná uzavírka části Klatovské ulice. Neprůjezdná je konkrétně od železničního mostu směrem na Klatovy. „Největší dopravní komplikace očekávám v rámci první etapy, která bude nejpozději do 15. června. Jedná se tedy o období přibližně nějakých 11 týdnů, během kterých dojde k úplné uzavírce Klatovské ulice,“ uvedl starosta železné Rudy Filip Smola z ČSSD.

Řidičům, kteří míří do Železné Rudy z Klatov, se cesta o moc neprodlouží, pouze pojedou po souběžné silnici přes Nýrsko a Špičák. Nejdelší zajížďka ale čeká na řidiče ve směru od Hartmanic, potažmo ze Sušice. Ti budou muset sjet směrem na Klatovy a pak přes Strážov přejet také na zmíněnou silnici na Nýrsko. Cesta se jim tak prodlouží o více než 50 kilometrů.

Několik desítek kilometrů navíc

„Objízdná trasa je zvolena tak, aby byla co nejkratší. Tady prostě není jiná varianta kudy jinudy to objet. Je to ale zásadní stavba pro Železnorudsko, protože my tady v 21. století nemáme na hlavních silnicích zatím vybudované chodníky ani pořádné osvětlení. Bude se budovat kompletně nový vodovod, plynovod, nové sítě, optický kabel, ČEZ bude natahovat nové kabely, prostě to bude obrovská stavba,“ doplnil Filip Smola.

Ohlášená objížďka vadila hlavně pendlerům ze Sušicka. Kvůli pandemii koronaviru a nařízení vlády, teď ale pendleři téměř vůbec nejezdí, a některé přechody jsou navíc uzavřené. Výrazného nárůstu dopravy se proto neobává ani starosta Nýrska Miloslav Rubáš z Volby pro Nýrsko: „Pro nás je současná situace jednodušší v tom, že množství pracovníků, kteří jezdili do Německa, v podstatě odpadlo. Díky stávajícímu obchvatu Nýrska se ta doprava přímo netýká. Nicméně v okamžiku, kdyby se pendleři vrátili a začali zase jezdit přes Svatou Kateřinu, znamenalo by to nárůst zhruba o 3000 osobních automobilů denně, takže v tom okamžiku, by to pro město samozřejmě zatěžující bylo.“

Úplná uzavírka v Železné Rudě potrvá do poloviny června. Potom bude průjezd opravovaným úsekem řízený semafory. Celá stavba by měla být hotová do konce října.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio