Řidiči autobusů na západě Čech stávkovat nebudou

5. duben 2017

Plošná stávka řidičů autobusů 6. dubna na západě Čech nebude. Ústředí Odborového svazu dopravy vyhlásilo na tento datum celorepublikovou 24 hodinovou stávku kvůli nízkým mzdám. Záleží ale na každé odborové organizaci, jakým způsobem se do stávky zapojí. Zatímco v některých krajích se stávkovat bude, na západě Čech vyjedou zítra autobusy podle jízdních řádů.

Řidiči linkových autobusů největšího dopravce v kraji, firmy ČSAD autobusy stávkovat nebudou. Na začátku března se dohodli na zvýšení mezd s krajem i s ČSAD. Podle ředitele společnosti Jaroslava Vejpravy i plzeňského hejtmana Josefa Bernarda jsou díky zvýšení současné průměrné měsíční mzdy v průměru o 5.500 korun hrubého vyšší než loňské, tedy asi o pětinu.

Odboráři se dohodli, že stávku kolegů z ostatních regionů, kteří dosud nedostávají vyšší minimální mzdu, podpoří, a to formou letáků na palubních deskách vozů nebo na spodní části dveří vozů zvenku. Autobusová dopravní obslužnost v regionu, kterou ČSAD zajišťují po dohodě s krajem z víc než 90 procent, tak nebude omezena.

Symbolicky stávkující kolegy podpoří i řidiči na Karlovarsku

Řidiči autobusů v Karlovarském kraji zřejmě také podpoří zítřejší stávku svých kolegů jen symbolicky, rozdáváním letáků nebo označením řidičů. Vedení Karlovarského kraje zatím nedostalo žádnou informaci od dopravců, že by se řidiči do stávky aktivně zapojili a autobusy nevyjely. Karlovarský kraj se dohodl s dopravci na navýšení příspěvku na základní dopravní obslužnost o 15,6 milionů korun na celkových zhruba 185 milionů korun. Teď se dokončují dohody, které mají zajistit, aby peníze skutečně doputovaly až k řidičům. Podle hejtmanky Jany Vildumetzové by peníze mohly z kraje odejít na účty dopravců už tento měsíc.

Podle současných informací by se do stávky měli zapojit řidiči autobusů ve třech krajích, a to v Jihočeském, Jihomoravském a Ústeckém. V Jihočeském kraji budou stávkovat stovky řidičů, na jižní Moravě nevyjede 59 linek, další stovka s omezením. Na dvě stě řidičů autobusů se připojí ke stávce také v Olomouckém kraji, v oblasti Šumperska a Jesenicka. Ústecký kraj zatím stále nemá oficiální informace o tom, kolika spojů se případná stávka dotkne.

autoři: čer , jik
Spustit audio