Řidiči často podceňují svůj zdravotní stav, ročně způsobí přes tisíc nehod. Upozorňuje na to Záchranný kruh

16. říjen 2019 09:00

Každý den se na českých silnicích stanou tři dopravní nehody, které způsobil člověk, kterému nebylo dobře, nebo nebyl v dobré kondici. Upozorňuje na to kampaň karlovarské Asociace Záchranný kruh.

Každý rok se na českých silnicích stane zhruba tisíc nehod, u kterých je příčinou špatný fyzický nebo psychický stav řidiče. Podle karlovarské Asociace Záchranný kruh řidiči svůj zdravotní stav velmi často podceňují a ohrožují tak nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

Na tento problém nyní upozorňuje kampaň Záchranného kruhu s názvem Ty to zvládneš prostřednictvím internetových spotů, které se objevují na sociálních sítích, řekl za asociaci Lukáš Hutta: „Snažíme se prostřednictvím emotivních klipů, které zachycují reálné dopravní nehody zacílit na city účastníků silničního provozu a chceme změnit jejich chování a upozornit, že by lidé neměli podceňovat svůj zdravotní stav.“

Prevence je důležitá

Podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Jiřího Smetany se přes 30 nehod ročně stane, protože řidič při jízdě zemře na infarkt nebo kvůli jinému akutnímu stavu. Ohrožení jsou i ostatní účastníci silničního provozu. Auto se totiž v tu chvíli stává neovladatelným, nebrzdí a hrozí srážka v plné rychlosti.

Podle Lukáše Hutty ze Záchranného kruhu je ve společnosti obecně zakořeněný mýtus, že člověk přece infarkt nebo mrtvici neovlivní. To ale podle něj není pravda, protože každý řidič by měl bez ohledu na věk absolvovat pravidelné prohlídky u lékaře a minimalizovat tak rizikové faktory, které k těmto nemocem vedou.

Pozor na mikrospánek i deprese

Kampaň upozorňuje řidiče také na riziko únavy, která může vést k mikrospánku nebo zpomalenému vnímání. Na kvalitu jízdy má podle ředitele krajské záchranné služby Jiřího Smetany vliv i deprese nebo dokonce nachlazení a další běžné nemoci. Řidiči také často neznají vedlejší účinky svých léků. Nebezpečné jsou ty, které působí na nervový systém a silné léky na bolest. Problémy můžou mít ale i řidiči, kteří užívají léky na cukrovku nebo vysoký tlak.

Odborníci radí, aby řidiči nepodceňovali signály, které jim tělo vysílá, například pokud ucítí náhlou bolest, mají záchvat kašle, alergickou reakci, závratě, poruchy vidění nebo brnění končetin. V těchto a podobných případech by měli auto na prvním bezpečném místě odstavit.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio