Řidiči na Šumavě parkováním často porušují zákon

4. únor 2020 08:45

Národní parky Šumava a Bavorský les řeší divoké parkování aut. Kvůli velkému náporu turistů budou němečtí dobrovolní hasiči dokonce regulovat vjezd na cestu k parkovišti na Třístoličník.

Parkoviště je pro 170 aut a tři autobusy, hlavně o víkendech a svátcích je zcela plné, a řidiči tam často parkují svá auta na okrajích silnice, čímž porušují zákon. Navíc to může způsobit problémy v případě průjezdu vozidel záchranného systému. V této sezoně se už stalo i to, že se řidiči snažili dostat na oficiální parkoviště u Třístoličníku, které ale bylo plné, a silnici nakonec zcela ucpali.

Podle mluvčího okresního úřadu Freyung-Grafenau, teď půjde o dočasné a provizorní řešení. Aby se například na trasu nasadily autobusy, které by turisty vozily v pravidelných intervalech, na to je potřeba delší období a více příprav. Stejně tak podle něj nemá smysl stavět nebo nějak rozšiřovat parkoviště, protože většinou tam místo je. Problém teď budou řešit tak, že v exponovaných dnech, jako jsou víkendy, budou obsazenost parkoviště sledovat dobrovolní hasiči. Pokud se parkoviště na Třístoličníku zaplní, příjezdovou silnici uzavřou. Organizátoři dopravy tímto žádají řidiče, aby na místě uposlechli pokyny hasičů a případnou uzávěru respektovali.

Omezení parkování platí i na české straně Šumavy. Na území národního parku nemohou řidiči parkovat mimo vyznačená parkoviště, i když jsou to často například pevné velké plochy. Pokud nejsou označeny dopravní značkou jako parkoviště, řidiči tam stát nesmějí. V Německu platí zákaz parkování na okraji silnice po celém území národního parku, mimo uzavřené obce.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio