Robert Hanus: Často víme jak, ale málokdy proč

21. březen 2018

Biologie má konečný cíl, a tím je „proč“. O mnoha věcech se dozvíme „jak“, ale ve velmi málo případech zjistíme „proč“. Právě tohle „proč“ nás vede k otázkám evoluce či k otázce hybatele, toho, proč takhle vypadá naše planeta, naše životy, vesmír. Podrobně dokážeme popsat tisíce hvězd, ale k tomu „proč“ se dostáváme velice pomalu, říká zoolog Robert Hanus.

Robert Hanus, absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a pracovník Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, se zabývá výzkumem vůbec nejstaršího společenského hmyzu na naší planetě – termitů. Jejich historie sahá 170 až 140 milionů let zpátky.

Už z doby před 130 miliony let dokážeme najít fosilie, které jsou důkazem organizované dělby práce: na světě byla královna a byl dělník. Je to nejstarší důkaz toho, jak dnes definujeme společenský hmyz: někdo pracuje a někdo se rozmnožuje.

Termiti druhu Nasutitermes, Mexiko

Dramatik a básník Maurice Maeterlinck, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1911, považoval termity za první pokus stvořitelské síly o organizovanou společnost, než přivedla na svět člověka.

I Ferda Mravenec byl holka.

V nejkomplexnějších termitích společenstvích žijí pospolu i 4 až 5 milionů jedinců. Stejně jako lidé mají chromozomový způsob určení pohlaví: existují tedy termití vojáci i vojačky, dělníci i dělnice. Je to jeden z rozdílů, kterým se termiti liší od mravenců, svých nepřátel. U těch žijí v mraveništi jen samičky. „I Ferda Mravenec byl holka,“ vyvrací Robert Hanus zažitou představu o genderovém určení oblíbené literární postavy.

Šimon Pellar: Moby Dick není velryba, je to vorvaň

Šimon Pellar

„Proto se kniha v originále jmenuje Moby Dick, je to samec. Moby Dick – Bílá velryba je v češtině vlastně nesmysl,“ říká Šimon Pellar, autor nového českého překladu slavného Melvillova románu.

Český vědec a jeho kolegové významně přispívají k poznání vysoce organizovaného společenství, které se s námi dělí o týž svět a jehož společenské uspořádání je obdivuhodnou, ale také poněkud děsivou verzí lidské společnosti.

 

Spustit audio