Rodiče dětí do šesti let budou jezdit hromadnou dopravou po Plzni za polovic

24. květen 2017

Od ledna příštího roku zavede město Plzeň zlevněné jízdné pro lidi na mateřské a rodičovské dovolené. Za celoroční předplatné na MHD zaplatí poloviční cenu. Dosud měli padesátiprocentní slevu jen na jednotlivé jízdné, a to pouze v případě, že doprovázeli dítě. Další novinkou bude zvýhodnění ročního předplatitele při přepravě kola. Už za něj nebude muset platit.

„Zásadní změna se týká osob, které pobírají peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek. Ty dosud mohly využívat ve městě padesátiprocentní zvýhodněné jednotlivé jízdné. Od 1. 1. 2018 budou mít zvýhodněné i předplatné jízdné, kde budou moci jezdit za 50% v celoročním předplatném jízdném,“ shrnul náměstek primátora Petr Náhlík.

To znamená, že rodič bude jezdit za polovinu pořád a ne jen v případě, kdy doprovází dítě. „Zatím platilo zvýhodnění jen v případě, že osoby doprovázeli dítě. To měli jednotlivé jízdné za 50%. Od 1. ledna budou moci osoby, které pobírají mateřskou nebo rodičovský příspěvek, pokud doloží dopravním podnikům rozhodnutí příslušného orgánu státní správy o získání tohoto příspěvku, jezdit v MHD za poloviční celoroční předplatné jízdné. Sleva se vztahuje i na případ, že osoba nebude doprovázet dítě,“ vysvětlil Náhlík.

Přeprava kola zdarma

Další novinkou je možnost bezplatné přepravy kola či koloběžky. Ta bude platit v případě, že osoba bude mít předplatné na celý rok. Jakými spoji linek MHD bude přeprava možná, zjistí zájemci na internetových stránkách městských dopravních podniků, kde budou uveřejněny.

Předplatné jízdné opět mírně naroste o inflaci. Jedná se o sedm desetin procenta, což znamená, že například cena měsíčního předplatného naroste o čtyři koruny na 452 korun. Jednotlivé jízdné zůstane na stejné úrovni.

Město chce snížením ceny předplatného pro rodiče podporovat mladé rodiny, které v Plzni zakládají studenti středních a vysokých škol, anebo mladí lidé, kteří sem přichází za prací.

autoři: kos , jik
Spustit audio