Rodiče nechtěli, abych byla zdravotnicí, říká vítězka bronzového Anděla mezi zdravotníky

23. září 2022

Oceněná sestřička Lucie Kozáková z Léčebných lázní Konstantinovy Lázně získala 3. místo v soutěži Anděl mezi zdravotníky.

Cena Anděl mezi zdravotníky pro Lucii Kozákovou znamenala hodně. Jde o ocenění práce, kterou z celého srdce miluje. Bez lásky k tomuto povolání by to však nešlo. „Tahle práce se musí dělat srdcem,“ konstatovala. Už od dětství chtěla být zdravotní sestrou, a i přes nevoli rodičů zdravotnické vzdělání nakonec zdárně dokončila. Nyní jsou na ni rodiče velice pyšní.

Anděl mezi zdravotníky je projekt určený pro lékaře, zdravotní sestry, pečovatele i záchranáře. Jde o ocenění, které je poděkováním za práci zdravotníků. Do soutěže sestru Lucii Kozákovou přihlásila ředitelka Léčebných lázní Konstantinovy Lázně spolu s vrchní sestrou. Ve finále se soutěžilo třeba i v záludných otázkách, které se týkaly zdravotnictví. „Nečekala jsem žádné umístění. Byla jsem ráda za třetí místo,“ sdělila Lucie Kozáková.

Jako malá si na sestřičku hrála

Práci ve zdravotnictví má ráda. Ráda pomáhá lidem a dělá jí dobře, když vidí, že jsou lidé za pomoc vděční. „Odmalička jsem chtěla být zdravotní sestrou. Hrála jsem si na ni. A když se začalo rozhodovat, kam půjdu na školu, tak mi to rodičové rozmlouvali, a proto jsem začala studovat obchodní školu,“ vysvětlila vítězka bronzového Anděla. Následně vystudovala Vyšší odbornou zdravotnickou školu. Přechod na zdravotní školu byl náročný, protože se vše musela učit od začátku.

Léčebné lázně, kde Lucie pracuje, se starají o pacienty po kardiochirurgických operacích i po ortopedických operacích. Dvanáctihodinové služby zvládá dobře. Stíhá dokonce i zkoušky dechové hudby. Už skoro dvacet let hraje Lucie Kozáková na baskřídlovku.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio