Rodinné fotky od obyvatel města chce společnost Plzeň 2015, mají ukázat specifika města

11. prosinec 2014

Rodinné fotografie Plzeňanů začala sbírat společnost Plzeň 2015. Ta připravuje projekt Plzně jako Evropského hlavního města kultury pro rok 2015. Snímky mají ukazovat každodennost života obyvatel města a pomoci definovat identitu Plzně.

Společnost Plzeň 2015 se nechala inspirovat v Marseille. Tam za projektem stál Jean-Pierre Moulères, který bude kurátorem i v Plzni. Ze snímku se uspořádají dvě výstavy. Navštívit je můžete v prostorách Depa 2015 v Presslově ulici.

Lidé mohou snímky ze svého rodinného života, práce, oblíbených míst a aktivit zasílat na email fotoalbum@plzen2015.cz. Jak uvedla Kristýna Jirátová, manažerka pro komunitní umění Plzně 2015, nejde o umělecké snímky ani o novinářské, ale o obrázky z každodenního života.

„Plzeňské rodinné fotoalbum nabízí možnost vytvořit 'společné album z našich alb', společný obrázek města, ukázat na specifika Plzně." dodala. Jirátová. Podrobné informace o celém projektu najdete na adrese www.skrytemesto.cz

„Z vybraných fotografií vzniknou dvě výstavy v prostorách Depa 2015 v Presslově ulici, a to na ploše 600 metrů čtverečních. Půjde o druhý nejvýznamnější výstavní projekt v tomto čistém industriálním prostoru,“ řekl Jiří Sulženko, programový ředitel Plzně 2015. V Marseille byly výstupy z projektu k vidění v bývalém doku na přístavišti, prošlo si je na milion lidí. Z více než deseti tisíc snímků vznikly čtyři výstavy.

Plzeň 2015 na projektu spolupracuje s Filozofickou fakultou Západočeské univerzity, se kterou pořádá workshopy pro školy, domovy seniorů a pro veřejnost. Zájemcům nabízí pomoc s výběrem fotografií, se skenováním, psaním textů a podobně.

První výstava z vybraných fotografií bude zahájena 16. dubna 2015 a druhá v říjnu 2015. Kromě těchto výstav vzniknou ‚mikrovýstavy‘ na různých místech po celém městě.

Spustit audio