Rodný dům malíře Václava Brožíka se brzy otevře veřejnosti

26. březen 2019 09:35

Rekonstrukce rodného domu Václava Brožíka v Třemošné je skoro hotová, kromě slavného malíře připomene expozice i historii hamernictví.

Třemošná na severním Plzeňsku se brzy dočká rekonstrukce rodného domu malíře Václava Brožíka. Bude z něj také muzeum hamernictví i zázemí pro třemošenskou Společnost malíře Václava Brožíka.

Skoro 200 let starý dům patří k nejstarším objektům v Třemošné a město ho opravuje už osmým rokem. Po letech jednání se městu podařilo v roce 2010 uzavřít smlouvu s vlastníkem o dlouhodobém pronájmu a o rok později začaly první práce na jeho opravě. Ta stála zhruba šest milionů korun a město ji platilo ze své kasy. Do poloviny roku by měla proběhnout kolaudace a v druhém pololetí se pak nové muzeum otevře prvním návštěvníkům.

Václav Brožík se v domě na okraji Třemošné narodil před 168 lety, v roce 1851. Stal se nejznámějším českým malířem v Evropě poslední čtvrtiny 19. století a jako člen Francouzského institutu vstoupil mezi „čtyřicet nesmrtelných“. To se žádnému jinému českému umělci nikdy nepodařilo. V Třemošné je zatím v budově městského úřadu Výstavní síň Václava Brožíka, ale teď bude mít malíř i vlastní expozici. „My bychom chtěli udělat stálou expozici s možností nějakého posezení,“ plánoval starosta Třemošné Jaromír Zeithaml.

V podkroví domu zůstala odkrytá klenba původní černé kuchyně, která zde byla. „My jsme zachovali klenbu, aby lidé viděli, jak se stavělo. Jsou zde přiznané konstrukce krovu, až na malé opravy jsou původní,“ řekl. V podkroví také bude zasedací místnost a digitální knihovna severního Plzeňska. „V přízemí budou k vidění kopie, ale i originály obrazů Václava Brožíka,“ prozradil starosta s tím, že objekt bude dobře zabezpečen proti krádeži.

Hamernictví má v Třemošné tradici

Hamr, který býval hned naproti domu, sloužil k výrobě nejrůznějšího nářadí, dělaly se zde motyky, krumpáče nebo lopaty. Buchary pohánělo kolo, které roztáčela voda z potoka Třemošná. Hamernická historie by proto měla být k vidění ve sklepích domu, kde se zachovaly původní kamenné klenby, včetně klenby křížové.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio