Rohatá skála na jihu Plzeňska je strašidelnou hříčkou přírody. Její část skutečně vypadá jako rohy

27. listopad 2020

Na jihu Plzeňska nedaleko města Blovice se od pradávna tyčí špičatá skála. Moderním jazykem řečeno se jedná o buližníkový výchoz neboli ostrou skálu. Tahle vyvřelina z praoceánu, která je mimochodem jednou z nejtvrdších hornin vůbec, tady už po staletí podněcuje lidskou fantazii a představivost.

Proč se jí říká Rohatá skála, vám dojde hned, jak se pod skalním masivem objevíte a vzhlédnete nahoru. Dva ostré výčnělky po stranách skutečně připomínají rohy nějakého zvířete. Nebo čerta v nadživotní velikosti.

Jen si představte pocity někdejšího pocestného, který kolem skalky procházel třeba před sto nebo dvěma sty lety v noci za úplňku. Proti měsíčnímu světlu to muselo vypadat, jako by se před nebohým člověkem zjevil rohatý čert. Ale ani současnému člověku, který by tudy procházel v noci, by při zhlédnutí rohaté siluety nebylo asi příliš do zpěvu. Ale dost strašení. I když? Ke skalce se vztahuje jedna pověst.

Had pod skalou ukrytý

František, šlechtic z nedalekého zámku, se prý dozvěděl, že pod skálou žije had, který škodil v širokém okolí. I vypravil se tedy hada ze skály vylákat a zabít. Vystřelil po něm z ručnice, ale netrefil se a had ho pak pronásledoval. Mladý šlechtic nakonec padl vysílením a na místě jeho skonu je dodnes kaplička, nesoucí název Františkova.

Rohatou skálu dnes s oblibou vyhledávají horolezci, což dokládá množství šipek vyznačujících různé stupně obtížnosti výstupu. My jsme si s mým průvodcem, historikem Muzea jižního Plzeňska v Blovicích Josefem Koželuhem, troufli jen tam, kam nám to dovolila odvaha a nohy. I z toho místa Rohaté skály byl ale krásný výhled do kraje.

Pod Rohatou skálou přitom kdysi žili lidé. Podle Josefa Koželuha asi tak 3000 let před naším letopočtem pobývali na podobných vyvýšených místech primitivní kmeny. Žádný archeologický výzkum tady sice zatím neproběhl, ale i tak je to krásné místo, které určitě stojí za výlet. Z Blovic je to pěšky asi tři kilometry, ale vydat se ke skále můžete i z nedalekých Zdemyslic.

autor: Pavel Halla
Spustit audio