Rokycanská nemocnice dnes pořádá akci na podporu dárcovství krve

10. červen 2020

Zachraň život aneb Proč být dárcem krve? Tak se jmenuje akce, kterou dnes pořádá transfuzní oddělení Rokycanské nemocnice na Masarykově náměstí v Rokycanech. Jejím cílem je najít nové pravidelné dárce.

Rokycanská nemocnice má ve svém registru zhruba 1300 dárců krve, kteří docházejí pravidelně. Kvůli rostoucí spotřebě krve, přirozenému úbytku dárců a taky jejich časové vytíženosti, ale potřebuje doplnit dárcovskou základnu. Právě k tomu by měla pomoci dnešní akce na Masarykově náměstí.

„Budeme samozřejmě představovat samotné transfuzní oddělení. Vysvětlíme, co to obnáší stát se dárcem krve, kdo jím může být a za jakých podmínek, že darovat krev nebolí, zdravého člověka nezatěžuje a zabere to jen minimum volného času. Přičemž ale každý odběr pomůže někomu jinému se vyléčit, podstoupit operaci a může i zachránit život.

Připomeneme také, že z lidí, kteří mohou darovat krev tak činí zhruba jen pět procent, ale lidí, kteří někdy v životě, ať už jednou nebo pravidelně potřebují transfuzi, těch je mnohem víc, přibližně 20% populace,“ řekl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Darovat krev může podle Jiřího Kokošky každý člověk od 18 do 65 let, pokud je v dobré fyzické i psychické kondici a jejich krev splňuje potřebná kritéria.

Dnešní akce se v Rokycanech koná od 10 do 17 hodin a kromě propagace dárcovství, si lidé budou moci nechat například zjistit svoji krevní skupinu, změřit krevní tlak nebo cukr. Pro děti je připravený skákací hrad a vědomostní soutěže o ceny.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio