Rokycanská nemocnice má svůj babybox. Fungovat začne na konci měsíce

13. říjen 2021 12:07, aktualizováno

V Česku je aktuálně podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse nainstalovaných celkem 81 vyhřívaných schránek pro odložené děti. Ta nejnovější v Rokycanské nemocnici je umístěna kousek od hlavní brány do areálu. V provozu bude od konce října.

Babybox v Rokycanské nemocnici bude svým typem patřit podle výrobce k nejmodernějším v Česku. Dvířka se otevírají i zavírají automaticky, schránka je klimatizovaná a pohyb v ní snímá kamera. Babybox bude navíc napojený nejen na stálou službu, ale i mobilní telefony zdravotníků.

Babybox v Rokycanské nemocnici

Než ale začne babybox fungovat, musí být splněno mnoho podmínek. „Jedna z nich je, že musí být vyhřátý na správnou teplotu. Hlavně musí být připojený na datovou síť, aby byl ve spojení s monitorovacím počítačem. Jakmile maminka stiskne zelené tlačítko, tak se začnou automaticky otevírat přední dvířka a zároveň se ozve hlasový signál pro obsluhu, že se babybox otevírá. Na monitorovacím počítači se ukáže i obraz toho vnitřního prostoru, takže obsluha může sledovat průběh odložení toho dítěte a už se může připravovat na jeho vyzvednutí,“ uvedl výrobce babyboxů Zdeněk Juřica.

Zachránit lidský život má smysl

Že by nějaká maminka přišla v Rokycanech odložit své nechtěné miminko do nemocnice, nepamatuje za svou 14letou praxi vrchní sestra dětského oddělení Radka Brožíková. „Ony, když o tom babyboxu neví, tak můžou použít nějaký jiný mechanismus nebo ho odvézt jinam. Takže pokud tu babybox bude a ta „příležitost“ se naskytne, tak zachránit každý lidský život je dobré,“ uvedla.

Instalace babyboxu v Rokycanské nemocnici

První babybox se v Česku otevřel 1. června 2005 v Praze 9 - Hloubětíně. Od té doby jich po celé republice, včetně toho rokycanského, vzniklo 81. Celkem už zachránily 226 dětí. „V současné době jsou Rokycany třetí před koncem mezi okresními městy. V Plzeňském kraji ještě zbývá Tachov, kde bych babybox rád otevřel počátkem příštího roku,“ uvedl zakladel babyboxů Ludvík Hess.

Babybox v Rokycanské nemocnici už je odzkoušený a připravený. „Zprovozněn bude 27. října za přítomnosti vedení nemocnice, pana Ludvíka Hesse a v neposlední řadě také za přítomnosti plzeňského biskupa Tomáše Holuba,“ upřesnil mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio