Rokycanská sokolovna se konečně začne opravovat

30. duben 2021 18:00, aktualizováno

V Rokycanech nemají ani jeden kulturní sál vhodný pro pořádání plesů a podobných akcí. Jediný vhodný sál v sokolovně je kvůli havarijnímu stavu už několik let zavřený. Teď už je ale téměř jisté, že se sokolovna bude konečně opravovat.

Sokolovna Rokycany

V rokycanské sokolovně jsou statické poruchy ve střešní konstrukci, promáčený strop, spadaná omítka a dřevomorka. Sál je již několik let v havarijním stavu. Ještě v roce 2016 patřila celá budova Sokolu, jenže ten neměl na její opravu dostatek peněz. Po dvou letech převzalo chátrající objekt město.

„Začali jsme zpracovávat návrh opravy budovy sokolovny, protože ten objekt městu opravdu dramaticky chybí,“ zmínil nezávislý starosta Rokycan Václav Kočí. Město nemá kde pořádat kulturní akce, zábavy ani maturitní plesy. Některé třídy se tak musely poohlížet jinde, třeba i ve 30 kilometrů vzdálených Hořovicích.

Porota vybírala ze 14 soutěžních návrhů

Město se rozhodlo pro veřejnou architektonickou soutěž. „Návrhy byly do 15. března letošního roku. V březnu proběhly dvě jednání hodnotící poroty architektonické soutěže. Vybrali jsme firmu Rusina Frei, s.r.o.,“ uvedl Václav Kočí.

Historická budova sokolovny, která byla v minulosti nevhodně opravena, by měla být uvedena zpět do původního stavu. Podobně by to mělo být i s interiérem staré části sokolovny. Plánem je maximálně využít stávající objekt. Zároveň ho ale doplní převážně prosklená přístavba. Návrh od firmy Rusina Frei, s.r.o. podle poroty citlivě navazoval na historickou budovu, kultivoval a oživoval plochu v blízkosti centra města a proto vyhrál.

Termín dokončení projektové dokumentace včetně vyřízení stavebního povolení se odhaduje na konec roku 2022. Realizace bude podle odhadu starosty trvat dva až tři roky. Opravená sokolovna by se tak měla možná otevřít v roce 2025. Cena za opravu se bude pohybovat kolem 300 milionů korun.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio