Rokycanské fotbalové hřiště bude mít nový umělý trávník

13. březen 2020

Každý, kdo někdy hrál fotbal, ví, jak dokáže potrápit fotbalisty špatné počasí, zejména pak déšť. Živý trávník se při utkání dokáže rozdupat natolik, že se pak dlouho dává do pořádku a není možné na něm hrát. Tento problém už vyřešil fotbalový klub FC Rokycany.

Umělá tráva na hřišti v Rokycanech

Od loňského podzimu tam totiž postupně vzniká nové hřiště s umělým trávníkem. V současné době se dokončují stavební práce. „Před pokládkou umělého trávníku budeme válcovat plochu, abychom dosáhli co největšího srovnání položeného materiálu. Celé rovnání konstrukčních vrstev nám zabralo i s návozem materiálu zhruba 10 dní. Nejdříve se rozbalují role umělého trávníku, který se nechá zregenerovat jeden až dva dny. Následně se podlepí speciální páskou, vyřeže a nalepí se lajny z bílého koberce. Poté se celá plocha se zapískuje. Úplně nakonec se vpraví gumový granulát,“ popsal postup stavbyvedoucí realizační firmy Miroslav Süsz.

Kromě samotné hrací plochy bude nové i osvětlení. „Většina týmů trénuje odpoledne nebo k večeru, proto je nutné mít hřiště dobře osvětlené. Jsou zde navržené sklápěcí sloupy s LED osvětlením. To je relativně novinka a mnoho hřišť tímto způsobem osvětlených není,“ vysvětlil majitel firmy, která hřiště renovuje, Pavel Jiřinec.

Umělá tráva na hřišti v Rokycanech

Plochu budou používat fotbalisté i žáci nedalekých škol

U hřiště vzniknou ještě střídačky pro fotbalisty, jinak zůstane okolí stadionu v původním stavu. Až bude hřiště dokončené, vyběhnout na něj nejen hráči FC Rokycany, ale také studenti blízkého gymnázia a dvou nedalekých základních škol.

Fotbalové hřiště s umělým trávníkem mohlo v Rokycanech vzniknout pouze za podpory státní dotace. O tu usiloval fotbalový klub přes deset let.„ Dotaci v dnešní době považujeme za nutnost tak, aby tady příprava všech týmů, kterých máme skutečně dost, mohla probíhat v průběhu celého roku. Bohužel jsme nebyli nikdy úspěšní, až v loňském roce, kdy se nám podařilo uspět,“ uvedl nezávislý starosta Rokycan Václav Kočí.

Celková cena hřiště bude zhruba 13 miliónů korun. Na financování se podílí ministerstvo školství devíti miliony a město Rokycany, kterému fotbalový areál patří, čtyřmi miliony korun. Původně mělo být hřiště hotové až na konci června, zatím to ale vypadá, že se tu první fotbalový zápas odehraje mnohem dřív.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio