Rokycanské muzeum prochází rekonstrukcí

16. leden 2020 15:35

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech chystá na letošní sezónu dvě nové výstavy. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci ale muselo posunout začátek návštěvnické sezóny a otevře až v dubnu nebo květnu.

Porušená statika, stará kanalizace a nevyhovující topení. To jsou hlavní problémy, které má stovky let stará budova Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech. Proto prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Do expozic se v současné době lidé podívat nemohou, protože část je vystěhovaná a zbytek pokryly igelity, aby se na vzácné exponáty a nábytek neprášilo. Podle zástupců muzea jsou práce za polovinou.

Lidé museli chodit bočním schodištěm

Podle muzejnice Hany Wenigové se statické problémy nejvíce projevily na původním schodišti. „Byla to letitá záležitost, statik rozhodl o tom, že schodiště musí být pro veřejnost uzavřeno, takže návštěvníci používali boční schodiště,“ popsala.

Poruchy statiky se podle ní projevily nejvíce v expozici selské jizby, kde se svažovala podlaha. „Tady na nás čeká rozebrání stávající podlahy, vyrovnání úchytů, položení nových trámů a nových prken,“ vyjmenoval stavbyvedoucí Michal Sedlecký.

Zádrhel se objevil v kanalizaci

Sedlecký uvedl, že položení vnitřní kanalizace objektu už se chýlí ke konci. „Topení je někde v polovině, čeká nás položení nové dlažby a obkladu na WC,“ sdělil. Zatím se vyskytl problém u kanalizace, která je v místě hradeb ucpaná.

Po dokončení rekonstrukce bude nutné ještě vymalovat, celou budovu vyčistit a připravit znovu všechny expozice. Dvě plánované výstavy museli muzejníci posunout a tradiční velikonoční jarmark uspořádají v náhradních prostorech.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio