Rokycany byly v minulém roce nejlepším městem pro podnikání v Plzeňském kraji

1. březen 2018

Podnikatelé by měli zamířit do Rokycan. Právě tohle město se totiž může pyšnit titulem „Město pro byznys Plzeňského kraje 2017“. Výsledky dlouhodobého výzkumu byly odtajněny během krajského setkání Svazu měst a obcí.

Rokycany měly podle poroty například nejlepší podíl investičních výdajů, nadstandardní dopravní dostupnost nebo i dobré webové stránky. Starosta města Václav Kočí se nad výsledky půlročního výzkumu upřímně podivil. Řada věcí podle něj funguje podobně jako v jiných městech.

„Jsem překvapený, že jsme porazili takové soupeře, jako jsou Klatovy nebo Plzeň. Máme zde železnici a jsme kousek od dálnice D5, takže si myslím, že na to si Rokycany stěžovat nemůžou. Naopak spíše máme problém s tím, že dojezdová vzdálenost do Plzně je malá a tím pádem někteří lidé raději jedou za lepším zaměstnáním do Plzně, než aby zůstali tady u nás,“ řekl Kočí.

Do Rokycan ale můžou mířit menší podnikatelé třeba díky nízké ceně stavebních pozemků. I tím Rokycany ve výzkumu bodovaly. Dalším kritériem byly přívětivé úřední hodiny a další služby občanům. „Přestěhováváme matriku a občanské průkazy a pasy do přízemí. Snažíme se lidem na úřadě vytvořit lepší podmínky, aby se tam snáze dostali. Pro občany i firmy je každý pracovní den na městském úřadě vždy člověk, který za odbor věc vyřídí,“ vysvětlil rokycanský starosta Václav Kočí.

Půl roku zjišťování a šetření

Výzkum všech měst Plzeňského kraje s rozšířenou působností trval přibližně půl roku. Sledovaná data se podle organizátora výzkumu Petra Lutonského sbírala postupně podle dostupnosti.

„Vyhodnocujeme tvrdá data z veřejných zdrojů jako je například Český statistický úřad a mnohé další, a vycházíme také z vlastních mystery šetření. To znamená, že naši lidé stráví při prohlížení webových stránek všech měst a obcí s rozšířenou působností skutečně obrovské množství času. Do toho hodnocení patří i mystery mailing, což je rozesílání fiktivních dotazů na živnostenské úřady a vyhodnocování rychlosti a kvality odpovědí,“ popsal Lutonský.

Rokycany, Plzeň a Klatovy jsou městy pro byznys Plzeňského kraje. Rozdíly mezi nimi jsou podle Petra Lutonského minimální. Sloužit by prý měla spíš menším a středním podnikatelům.

„U skutečně velkých investorů rozhoduje celostátní politika více než ta regionální. Na druhou stranu se snažíme sestavit žebříček, podle kterého se můžou orientovat spíše menší podnikatelé, a tam se nám daří trefit se do toho, jaké ty regiony skutečně jsou. Dokonce i zpětná vazba, kterou máme od podnikatelů, odpovídá výsledkům, ke kterým se my dopracujeme,“ uzavřel organizátor výzkumu město pro byznys Petr Lutonský.

autoři: jnm , jik
Spustit audio