Rokycany snižují množství směsného odpadu, jedním ze zlepšováků je systém door to door

11. únor 2023 17:36, aktualizováno

Město Rokycany postupně snižuje množství vyprodukovaného směsného komunálního odpadu. Odpadové hospodářství vylepšuje systémem třídění door to door i vtipnými informačními cedulemi.

Loni místní obyvatelé vyprodukovali o 500 tun směsného komunálního odpadu méně v porovnání s předchozím rokem. Celkem se jednalo o 2 700 tun, tedy průměrně o zhruba 200 kilogramů na občana. Ke zlepšení rozhodně přispěl systém třídění „door to door“, tedy „od dveří ke dveřím“. Občané, kteří se do něj zapojí, dostanou zdarma nádoby na tříděný odpad až ke svému rodinnému domu. Zatím tak třídí přes tisíc domácností a každý měsíc přibývají další.

„Jsme rádi, že se situace ohledně třídění odpadu zlepšuje, ale úplně spokojeni stále nejsme. V rámci republiky se nacházíme v průměru, do budoucna bychom se rádi dostali na 150 kilogramů směsného odpadu na osobu za rok,“ uvedl Tomáš Lavička, který má v Rokycanech na starosti odpadové hospodářství. Na letošní rok město plánuje pořízení kompostérů a také přesun některých kontejnerů na bioodpad k bytovým domům.

Rokycany bojují také s odpadem u kontejnerů

Náklady na odpadové hospodářství navyšuje mimo jiné úklid prostranství kolem kontejnerů. Za ten město ročně zaplatí 650 000 korun. U masných krámů v centru už přibyla první netradiční informační cedule, která by měla potenciální tvůrce nepořádku od vyhazování odpadu mimo nádoby odradit. „Zvolili jsme vtipnější formu sdělení, nechtěli jsme jen strohé nápisy,“ prozradil Tomáš Lavička. Dle obyvatel účinnost cedule slaví první úspěchy.

Informační tabule chce město instalovat ještě k dalším deseti problematickým místům, kde se odpad hromadí. Objeví se například u kontejnerů na příjezdech do města.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio