Role Honzíka z Arabely bude nejspíš mojí celoživotní značkou, říká herec a režisér Ondřej Kepka

17. březen 2020

Seriál Arabela se natáčel, když mu bylo osm let. A i když už za pár dní oslaví padesátiny, stejně v něm malého Honzíka dodnes všichni vidí. On sám je už ale dál. Ondřej Kepka dnes natáčí televizní filmy a dokumenty, vášnivě rád fotí a už dva roky je prezidentem Herecké asociace, která hájí zájmy herců. O tom všem si povídal s Lubošem Xaverem Veselým.

Seriál Arabela pro něj byl svým způsobem určující, stala se z něj jeho poznávací značka. „Je to tak. I po těch letech to lidi pořád zajímá,“ říká Ondřej Kepka. Od té doby uplynula spousta času a z malého herce se stal vyhledávaný televizní režisér. „Jednou jsem v České televizi dělal seriál o fotografování. A to bylo poprvé, kdy za mnou lidé chodili a neptali se na roli Honzíka, ale na to, co bych jak vyfotil. Tak jsem si říkal, jestli to konečně tu Arabelu nepřekonalo. Ale čtrnáct dní po skončení seriálu se všichni znovu vrátili k Honzíkovi,“ vzpomíná s úsměvem.

Jako malý kluk neměl s natáčením žádný problém. Připadalo mu přirozené. „Měl jsem tu výhodu, že jsem viděl mámu (Gabrielu Vránovou) jak chodí do divadla a i na ta večerní představení. A dlouho jsem si myslel, že je to normální práce. Až později mi došlo, že dětí, které mají za rodiče herce, moc není,“ vysvětluje Ondřej Kepka.

Během natáčení se pohyboval mezi samými dospělými a navíc hereckými legendami. A všichni se prý k němu chovali hezky. „I když jsem párkrát zažil, že se dělal humor, který jsem nepochopil. Když byla v kinech premiéra Fantomase, kdy na konci odlétá Fantomas s autem do oblak, domluvil se Mirek Dlouhý s natáčecím týmem a cestou domů začal mluvit o tom, že si zrovna na takové auto dělá řidičák. A já tomu samozřejmě uvěřil a doma jsem pak říkal, že to chci taky,“ vzpomíná herec.

Jsem zastánce herců

Před dvěma lety se Ondřej Kepka stal prezidentem Herecké asociace. „Jde o profesní a odborovou organizaci, která hájí práva a dodržování podmínek a určitých domluvených pravidel při práci herců v této republice. Je pravda, že mě tahle funkce hodně vytěžuje, ale vidím, že je důležitá,“ říká Ondřej Kepka.

Coby prezident Herecké asociace je zároveň šéfem divadelních Cen Thálie. Letos se budou udílet 5. října. Z nominovaných umělců se jako vždy bude vybírat až v den samotného ceremoniálu, ale některá ocenění už Ondřej Kepka prozradit mohl: „Za celoživotní mistrovství bude oceněna legenda české opery Gabriela Beňačková, v oblasti činohry pak Ladislav Mrkvička a Helena Kružíková. Za operetu a muzikál získá cenu Věra Vlková a v oboru tance a pohybového umění mimka Zdenka Kratochvílová.“

Jaká Ondřeje Kepku právě zaměstnává režisérská práce, jak aktivně se věnuje svému milovanému fotografování a jak daleko je s přípravami svatby? Poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Spustit audio