Roman Šmucler: Pokud dnes cítíte u zubaře bolest, je to ostuda lékaře

6. prosinec 2019

Roman Šmucler je známý jako muž mnoha profesí, ale především je stomatolog. „Tohle povolání vyžaduje nejen výborné zdraví a skvělý zrak, ale také jisté výtvarné nadání,“ říká Šmucler. Zkratka profese „zubní lékař“ na pouhé „zubař“ ho, na rozdíl od některých jeho kolegů, neuráží.

Moderní zubní lékařství už není podle Romana Šmuclera jen o odstraňování kazů a trhání zubů, ale také o aplikaci zubních implantátů, užívání laserů a ordinačním bělení zubů. Každý stomatolog by se měl celoživotně vzdělávat a věnovat se novým, měnícím se postupům. „Zubního lékaře se už bát nemusíte. Pokud v dnešní době cítíte u zubaře bolest, je to ostuda lékaře. Běžně se používá anestezie a zubní kaz se zjišťuje rentgenem. Také už není neobvyklé používání tzv. rajského plynu. Je známo, že zubní nerv je nejcitlivější nerv v těle a, i když se vše umrtví, cítíte všechny vibrace a otřesy. Zubaře se bojí hodně lidí, ale není to normální. Zubní lékař by měl umět pacientovi pomoci strach zvládnout a překonat. Já svým pacientům při zákroku pouštím i hudbu nebo filmy,“ říká Roman Šmucler.

Když Roman Šmucler operuje, říká tomu relaxační den: „Při operaci se soustředím na práci, pracuji jako stroj. Není to pro mě stres. Tato lékařská práce je krásná, pacienti vám děkují a většinou to dobře dopadne. Baví mě to a vlastně dělám lidem radost.“

Od rozhlasového Mikrofóra k televiznímu Tabu

V devadesátých letech začínal Roman Šmucler moderovat rozhlasový pořad Mikrofórum. V tu dobu se také rozhodoval, jestli se bude v životě věnovat medicíně nebo médiím. Nakonec vyhrála medicína, protože jako medik se mohl médiím věnovat také. „Na přihlášku do konkurzu Českého rozhlasu jsem nejdříve nedostal ani odpověď, protože se tenkrát ztratila. Potom jsem si dodal odvahu a zastavil se tam osobně. Pro rozhlas jsem tedy začal pracovat, ale nejprve jsem musel tři měsíce cvičit. Měl jsem špatnou výslovnost a nechtěli mě na mikrofon pustit,“ vzpomíná Šmucler.

V době sametové revoluce reportoval Šmucler dění pro rozhlas společně s Ivanem Rösslerem. Byli tenkrát prvními, kdo ve vysílání zprostředkovali hlas Václava Havla.

Později se stal Roman Šmucler i televizním moderátorem. Na Nově uváděl některé méně úspěšné pořady, jako například Uzel. „Ředitel Železný nám tenkrát (v úterý) řekl: ‚Buď něco do pátku vymyslíte, nebo vás vyhodím.‘ A tak jsem s Radkem Bajgarem vymyslel pořad Tabu. Nebyl to žádný můj geniální nápad, ale využil jsem téma noční linky Mikrofóra. Do Mikrofŕa jsem se také před lety zkusil vrátit, ale už to nebylo ono. Nějak jsem se v té roli necítil a tak jsem odešel,“ říká moderátor.

Roman Šmucler je také prezidentem České stomatologické komory. Prezident komory je podle něho takovým organizátorem a Šmucler má v současné době pocit, že je už za nimi vidět kus práce. Co by chtěl ještě pomocí této funkce v české stomatologii a v možnosti jejích úhrad změnit, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio