Romance za korunu, film plný hvězd

24. říjen 2021

Hudba a film k sobě patří stejně tak jako oheň a vzduch, jeden by bez druhého nemohl existovat. Bez hudebního doprovodu by sebelepší filmová zápletka ztratila na své naléhavosti a film by leckdy zapadl, kdyby jej autoři nepodpořili výraznými písněmi.

Pro jeden český filmový hit vrátíme do roku 1975. Režisér Zbyněk Brynych tehdy natočil film Romance za korunu. V podání Karla Gotta zazněl poprvé pro širší veřejnost Svobodův Paganini či Štaidlova píseň Tvůj stín se má. Ve filmu kromě Karla Gotta, který u stánku s buřty na Václavském náměstí zapěje právě svůj pozdější hit Paganini, účinkují také Rudolf Cortéz, Naďa Urbánková, Helena Vondráčková a Jiří Schelinger. Díky jejich účasti byla Romance za korunu ve své době hojně navštěvována diváky, atraktivitu filmu zvyšovaly i orchestry Ladislava Štaidla, Františka Ringo Čecha, Country beat Jiřího Brabce a Sedm strýců.

Mládežnický klub Junior byl postavený ve filmovém studiu a celý film se natáčel pouze v Praze, na střední škole technické, na stanici metra Kačerov, před závodem Tesla Hloubětín, na Václavském náměstí a před obchodním domem Kotva. Karel Gott v něm zpívá i píseň od Ladislava Štaidla a Zdeňka Rytíře Tvůj stín se má.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio