Roste počet chovatelů hadů a tudíž i počet hadů útěkářů

Například v Plzni byly o prázdninách na různých místech odchyceny korálovka mexická a korálovka kalifornská. Obě skončily v Záchranné stanici živočichů.

Had jako mazlíček

Exotičtí hadi se stávají oblíbeným domácím mazlíčkem. Pokud se nejedná o zvíře vyžadující zvláštní péči, tedy jedovaté, není třeba povolení k chovu. Takže neexistuje přehled o počtu exotických hadů v soukromých chovech. „Myslím si, že to jsou tisíce, možná už i milión domácích mazlíčků,“ říká MVDr. Vítězslav Honsa, veterinární specialista na plazy a jejich dlouholetý chovatel.

Hadi útěkáři

V horkém létě, v období dovolených, se může snadno stát, že had unikne z terária a vyrazí si na procházku. „V červenci, v srpnu stoupá v bytech teplota a pokud chovatel nechá v teráriu rozsvícenou žárovku, je tam pro hada extrémní teplo. Pak stačí nedokonale zavřené terárium a had je venku,“ vysvětluje MVDr. Honsa.

Spíš náhodný únik než vypuštění

Že by hada vypustil schválně chovatel, aby se ho zbavil, je málo pravděpodobné. „Hady nikdo jen tak do přírody schválně nepouští, zájem o exotická zvířata je enormní,“ míní MVDr. Vítězslav Honsa, „vyplatí se zvíře prodat. Byť je to třeba obyčejná užovka, někdo ji jistě chce chovat.“

Kam se obrátit po setkání s exotickým hadem

Jestliže na hada venku narazíte, nejspíš nebude čekat, až si ho prohlédnete. Před očima se vám jen mihne a bude se snažit někam se schovat. „Když se vám bude zdát, že je exotický, to znamená, že třeba bude hodně barevný, zavolejte na městskou policii nebo Záchrannou stanici živočichů v Plzni. Případně se informujte, jestli v blízkosti nebydlí chovatel,“ radí MVDr. Honsa. Pokud uvidíte, kde se had stočil, je nejlepší ho vyfotit mobilem a rovnou poslat i MMS, což umožní určit druh a tudíž i to, zda je jedovatý.

Odchyt nechat odborníkům

Přehnaný strach není na místě. „Had zaútočí, jen když je zahnaný do úzkých, natlačený někam, odkud nemůže utéct,“ zklidňuje obavy MVDr. Vítězslav Honsa, „ale většinou se nesnaží kousnout.“ Přesto zkušený specialista doporučuje odchyt nechat na vyškolenou osobu.

Spustit audio