Roudenský kostel přežil mnohé. Dočkal se rekonstrukce a ukázal se veřejnosti

5. prosinec 2021 10:22, aktualizováno

Kostel Všech Svatých v Plzni na Roudné stíhala v posledních měsících jedna pohroma za druhou. Ve čtvrtek se nově opravený kostel představil veřejnosti.

Propadající se podlaha a také požár postihl kostel Všech Svatých v Plzni na Roudné. Podlaha už je opět rovná a bezpečná a následky požáru už se také podařilo zlikvidovat. Jak opravený kostel Všech Svatých vypadá, se mohla přesvědčit i veřejnost.

O významnou kulturní památku a jeden z nejstarších plzeňských kostelů, kterému se dříve říkalo také Matka kostelu městského, se starají bratři Františkáni a také dobrovolníci z Roudné. Ti museli v posledních měsících řešit hned několik nepříjemností. Oprava vyhořelé sakristie trvala více než půl roku a vyšla na půl milionu korun. „Nepotvrdilo se, jaká byla příčina požáru,“ uvedl jeden z aktivistů, pečujících o kostel.

Skvost ze 14. století

„Klenba kostela je mnohem hezčí, než jsem si myslel. Teď po požáru je hezky vyčištěná a opravená,“ popsal otec Šebestián. Klenba v kostele je podle něj málo obvyklá, je takzvaně obkročná. „Není souměrná, asymetrické pilíře se sbíhají do kříže. Navíc je opravdu hodně stará, je z dílny Petra Parléře, tedy ze 14. století,“ vysvětlil.

V presbytáři se před opravou propadala podlaha o deset centimetrů. „Muselo se to celé odkrýt do hloubky dvou a půl metru. Pan archeolog to tady celé náležitě prozkoumal. Už jsme položili podlahu zpět a zbývá jen pískovcové dlaždice vyspárovat,“ vylíčil otec Šebestián. Odhady o tom, že by se pod kněžištěm mohla nacházet velká hrobka, podle něj průzkum nepotvrdil.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio