Roušky na úřadech nebo v divadle - jak je vnímají lidé?

3. září 2020 15:35

Znovu se nám vrátil čas roušek. Už od úterý je lidé musí mít například ve veřejné dopravě, na úřadu nebo na vnitřních akcích, kde je najednou přes sto lidí. Nosí je i návštěvníci divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni.

Strávit osmihodinovou pracovní dobu v roušce asi není nic příjemného. Své o tom vědí úředníci, kteří pracují s veřejností a roušky znovu musí mít při práci od 1. září. Jak se s tím vypořádali na plzeňském magistrátu?

„Všichni nosíme roušky, naši klienti to také dodržují. Prostě to musíme respektovat, doba je taková. Zatím mají pracovníci roušek dost, rozdávali jsme je a přijde nová zásilka, takže nám nedojdou,“ komentoval vedoucí oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů na plzeňském magistrátu Michal Stočes.

Například na poštách ale nové opatření neplatí. „Podle nových opatření mít lidé na poštách roušky nemusí, my jim je ale doporučujeme,“ uvedl specialista pro komunikaci České pošty Ivo Vysoudil.

Návštěvnost v divadlech je kvůli rouškám menší

Roušky musí mít i diváci v divadlech. Například v Divadle J. K. Tyla v Plzni má většina diváků roušku během představení i během přestávky, pokud zrovna nejsou v divadelním bufetu. „Je to otravné a doufám, že příště, až půjdu do divadla, už nebudu muset roušku mít,“ řekla jedna z divaček. Zato panu Josefovi rouška vůbec nevadí. „Mám předplatné, rouška mi příliš nevadí, takže budeme do divadla chodit i nadále,“ řekl.

Roušky mají samozřejmě i šatnářky a uvaděčky, které na dodržování pravidel taky dohlížejí. „V tuto chvíli nemám žádné informace o tom, že by si divák vyloženě odmítl roušku nasadit,“ potvrdila tisková mluvčí divadla Martina Drbušková. Podle ní ale povinnost nosit roušky ovlivnila návštěvnost. „Prodeje jsou nižší, než míváme obvykle v tuto dobu, ale lze předpokládat, že si lidé budou kupovat vstupenky s menším předstihem, než jindy,“ dodala. 

 

 

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio