Roušky povinně i venku. Na dodržování dohlíží policie

21. říjen 2020 07:00

Vláda zpřísnila opatření proti šíření koronaviru a od středy nařizuje povinnost nošení roušek i ve venkovních prostorech nebo například v autě. V Plzni na dodržování nošení roušek dohlížejí policejní hlídky.

Roušky jsou povinné od středy i venku ve městech a obcích tam, kde není možné dodržet bezpečnou vzdálenost dvou metrů. Opatření bude platit například na zastávkách MHD či před obchody a úřady, kde je nutné čekat venku. Zakrytá ústa musí mít také cizí lidé v jednom autě. I to budou policisté kontrolovat a mohou i pokutovat.

Lidé nošení roušek z velké části dodržují

Policejní hlídka kontroluje dodržování nošení roušek třeba na plzeňském hlavním vlakovém nádraží. „Většinou, když tady někdo stojí, tak má nos zakrytý rouškou. Opatření dodržují, ale jakmile někam zmizíme, tak mají tendenci si roušky sundávat," sdělila policejní hlídka. Hlídky pravidelně kontrolují vlakové nádraží, autobusové nádraží a stanice, kde je větší koncentrace lidí nebo například náměstí.

„Teď na podzim mi rouška nevadí, protože je docela chladno a nahřívám si tím dýchací cesty,“ řekla s úsměvem pod rouškou starší paní na vlakovém nádraží.

Denně se provede v Plzeňském kraji přibližně 350 až 400 kontrol. Porušení těchto nařízení, bylo zjištěno jen v jednotkách případů.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio