Rozbalte si rozhlasové dárky. Vánoce jsou v našem vysílání plné pohádek

20. prosinec 2021 14:26, aktualizováno

„Vánoce ach Vánoce, dobře rybám v potoce, plují pod sněhem a ledem, to my děti nedovedem...“ I v této staré dětské říkance se odráží naše tradiční představa o bílých Vánocích, krásně zapadaných sněhem a provoněných mrazem. Ale sníh nesníh, mráz nemráz i letos Vánoce budou a budou-li nakonec na blátě, jak se říká, tak jsou i jiné tradice, které dokážou tu správnou sváteční atmosféru vykouzlit.

Umíte si třeba představit Vánoce bez pohádek? Nevím, nevím, bez těch by to asi doopravdy nešlo... Ve svátečním vysílání Českého rozhlasu Plzeň pro vás jako každým rokem chystáme pohádkových příběhů celou nůši. Od Štědrého dne do Štěpána jich uslyšíte celkem patnáct. A jako vždy, to budou příběhy spojené s naším krajem.

V premiéře uvedeme na Štědrý večer pohádku Petr Popelka a myší nevěsta. Podle původního švédského příběhu ji napsal Frank Wenig, autor řady knížek pro mládež, novinář a publicista, ale také hlavním literární spolupracovník Josefa Skupy.

Klasické pohádkové příběhy O labutím králi, Janek Silák, O Palečkovi a další jsme vybrali z díla Elišky Krásnohorské, básnířky, překladatelky a „průkopnice studia žen“, jak hlásá pamětní deska na domě v Plzni na Jižním předměstí, kde Krásnohorská prožila část svého mládí. Do Plzně přišla v roce 1867 a prožila zde sedm let. Její sestra zde byla provdaná za hudebníka Hynka Pallu a Krásnohorská byla v této době členkou plzeňského Hlaholu.

Básník a regionální badatel Ondřej Fibich je už náš starý známý, bez jeho vyprávění se neobejde žádné posezení s pohádkou. A jak je u něj zvykem, zavede svými příběhy na Šumavu, do tamějších divokých hvozdů obývaných bytostmi dobrými i strašidelnými.

Mezi pohádkovými příběhy ale nebudou chybět ani ty z Plzně a Plzeňska. I jejich autory budete z vysílání Českého rozhlasu Plzeň dobře znát, ať už to budou pohádky Petra Mazného nebo Markéty Čekanové a Zdeňka Zajíčka.

autor: Dominik Mačas | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.