Rozdělená školní zahrada. V jedné části si děti hrají, v druhé se učí pěstovat ovoce a zeleninu

1. červenec 2022 11:25, aktualizováno

V Plzeňském kraji je první školní certifikovaná Přírodní zahrada. Nachází se v Mateřské škole Čížkov na jižním Plzeňsku. Ze školních zařízení v regionu je zatím jediná, kdo se touto plaketou může pochlubit.

Školka v Čížkově má svoji zahradu rozdělenou na zábavní část s dřevěnými herními prvky, kuchyňkou a třeba domkem z proutí, v další části se ale děti stávají pěstiteli vlastní zeleniny a ovoce. A to přesně podle kritérií Přírodních zahrad. Tím nejdůležitějším je pěstování bez jakékoli chemie a také rašeliny.

Děti se učí zalévat záhonky a hospodařit s dešťovou vodou nachytanou v barelech a sudech. Na zahradě pěstují ovoce, zeleninu a bylinky, které využívají i paní kuchařky ve školní jídelně. „To, co děti mají možnost si vypěstovat, to snědí. Je to pro ně nepostradatelnou zkušeností. Spoustu dětí nemá rádo zeleninu, ale pak si ji tady utrhnou, opláchnou a snědí ji hned,“ sdělila ředitelka ateřské školy Věra Tomášková. Děti tak mají možnost vidět, jak rostlinky vznikají a co obnáší vypěstovat ovoce a zeleninu.

Certifikované zahrady musí splňovat několik kritérií

Kritéria jsou tři. Nesmí se používat žádné postřiky, umělá minerální hnojiva a rašelina. Zahrada by měla zabezpečovat prostředí volně žijícím živočichům. To obnáší vytvoření speciálních stanovišť: jak suchých, vlhkých, tak divokých koutů. Na zahradě se musí nacházet také kompost a plodiny se musí střídat.

Zatímco v Jihočeském kraji, na Vysočině nebo jižní Moravě už je certifikovaných Přírodních zahrad několik, v našem regionu zatím byly jen soukromých majitelů. Ta v Mateřské škole Čížkov má jedno prvenství v celém Plzeňském kraji.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio