Rozhlasové ohlédnutí do historie Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň

17. červen 2020

Letos v červnu měl proběhnout 24. ročník Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň. Vzhledem k omezením proti šíření koronaviru byl, podobně jako další akce, zrušen, respektive přesunut na příští rok. Smutný fakt pro milovníky folkloru a festivalové atmosféry, na druhou stranu lze tento čas využít pro zastavení a ohlédnutí. I náš rozhlasový archiv ukrývá množství nahrávek pořízených v průběhu let právě na plzeňském folklorním festivalu. Připomeňte si je s námi!

Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň vznikl v roce 1997 původně jako malá akce, které ovšem nechybělo  velké odhodlání a nadšení.  U jeho zrodu stál Soubor písní a tanců Jiskra z Plzně, později vzniklo samostatné sdružení (dnes zapsaný spolek) Plzeňská folklorní scéna, které se každoroční organizaci festivalu věnuje.  Průběhem času se z festivalu stala významná kulturní pětidenní akce, která se odehrává na několika scénách a každoročně se na ni sjíždí velké množství nadšených diváků. Podle festivalových statistik účinkujících už Plzeň díky festivalu navštívilo celkem 196 folklorních souborů (některé opakovaně) ze 48 zemí Evropy, Ameriky, Afriky a Asie.

Mikrofony Českého rozhlasu Plzeň se na festivalu objevily poprvé v roce 2004, od tohoto roku vznikají záznamy části festivalového programu pravidelně, uložené jsou v rozhlasovém archivu. Připomeňte si s námi snímky českých i zahraničních účinkujících, kteří se v minulosti v Plzni představili – festivalový program jsme natáčeli i v místech, která dnes již neexistují (plzeňské kino Elektra, kino Eden, kulturní dům Inwest)!

Nabízíme vám malé rozhlasové ohlédnutí do historie festivalu ve třech dílech:

8. 6. 2020 - MFF CIOFF PLZEŇ - rozhlasové ohlédnutí do historie festivalu 1. díl  (2004–2005)

Účinkují: Folklorní soubory Jiskra z Plzně, Ostravica z Frýdku-Místku, Šarvanci z Prahy, Cimbálová muzika Jaroslava Čecha z Uherského Hradiště, Karousel Jaroslavl (Rusko) a Saint Francis Pipe Band Glasgow (Skotsko).

9. 6. 2020 - MFF CIOFF PLZEŇ - rozhlasové ohlédnutí do historie festivalu 2. díl (2005-2006)

Účinkují: Folklorní soubory Meteláček z Plzně, Plzeňský lidový soubor Mladina, Cimbálová muzika Dúbrava Dubňany, L’Eglantino de Lemouzi Limoges (Francie), Družba Trenčín (Slovensko), National school for ATS Kotel (Bulharsko) a Szöttes Bratislava (Slovensko).

15. 6. 2020 - MFF CIOFF PLZEŇ - rozhlasové ohlédnutí do historie festivalu 3. díl (2007- 2009)

Účinkují: Folklorní soubory Jiskra z Plzně, Baldrián z Pardubic, Oldšava Uherský Brod, Cimbálová muzika Korečnica, Gymnik Bratislava (Slovensko), Verodal Casino de Arona  (Kanárské ostrovy), Čarnica Košice (Slovensko), KUD Brodosplit Split (Chorvatsko).

autor: Michaela Vondráčková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.