Rozhledna Hůrka vyrostla z útrob bývalého kostela

23. říjen 2020

Ve městě Klatovy, které je známé zejména díky mumiím odpočívajícím ve zdejších podzemních katakombách, nemusíme vždy jen klesat pod úroveň terénu, abychom viděli něco skutečně zajímavého. Naopak. Můžeme například vystoupat na vrchol rozhledny Hůrka na stejnojmenném kopci a prohlédnout si město i širé okolí pěkně svrchu.

„Rozhledna je součástí upravené zříceniny kostela sv. Anny, který měl velmi zajímavou historii,“ započal vyprávění o Hůrce místostarosta Klatov a místopředseda Klubu přátel Klatovska Martin Kříž. Již ve středověku se na místě nacházel gotický kostelík, který měl v průběhu 15. století zaniknout. „Víme, že tady potom stávala věž, která je zachycena i na známé rytině Klatov Jana Willenberga z roku 1602,“ uvedl Kříž. Na počátku 18. století si zde klatovští postavili barokní kostel zasvěcený sv. Anně. Po několika desetiletích byl však i tento kostel zrušen z důvodu reforem Josefa II. Interní zařízení bylo odvezeno a kostel byl ponechán svému osudu a proměnil se ve zříceninu. 

Zájem turistů místo znovu oživil

Ve druhé polovině 19. století se zvedl o místo zájem díky rozvíjejícímu se turismu. „Přibývalo lidí, kteří chtěli chodit někam na výlety a kteří vyhledávali zajímavá místa. Přišlo se tedy s myšlenkou, že tady ve zřícenině kostela by mohla vzniknout rozhledna,“ řekl Martin Kříž. Na konci 19. století zde tedy byla postavena schodišťová věž zakončená dřevěnou vyhlídkou, kdy na místě presbytáře vznikla vyhlídková plošina. S neustále rostoucími stromy v okolí byla vyhlídková plošina postupně zvyšována až do současné podoby. Samotná rozhledna pak byla upravena taktéž do podoby, v jaké ji vidíme dnes.

Rozhledy do kraje i kultura

Z rozhledny Hůrka, která je vysoká necelých 15 metrů a má celkem 77 schodů, je možné vidět například Šumavu, Nýrsko, ale zejména samotné město Klatovy. V průběhu sezóny, která zde trvá od dubna přibližně do začátku října, se na úpatí rozhledny konají nejrůznější kulturní akce: „Pořádáme zde různé besedy, menší koncerty, ale též divadelní vystoupení ochotníků z okolí. Funguje tady také občerstvení,“ dodal místostarosta.

Snadný přístup pro všechny

K rozhledně Hůrka se dostane opravdu každý. Tras lze zvolit několik, a to jak pro pěší, na kole, tak i pro osoby s automobilem, kdy své auto můžete nechat zaparkované nad sokolským stadionem a dále pokračovat pěšky. V nedávné době byly v okolí rozhledny navíc umístěny cvičící prvky. Milovníci historie najdou na okraji Hůrky také barokní boží muka se zajímavou pověstí.

Spustit audio