Rozhledna na Poledníku je zavřená. Začala její kompletní rekonstrukce

29. červenec 2020 07:00

Koupání, návštěvy památek anebo výlety. To všechno patří k prázdninám. No a při tom všem putování často zavítáme i na nějakou tu rozhlednu, abychom měli lepší výhled do okolí. Na jednu z nich se ale letos nedostaneme. Řeč je o rozhledně na Poledníku, která je kvůli rekonstrukci uzavřená.

Teď se začne pracovat uvnitř rozhledny, okolo ní současně stavebníci postaví i lešení a celá bude ohraničená přenosným oplocením, které oddělí staveniště. Příští rok se pak práce přesunou hlavně ven, kdy se bude dělat fasáda a opravovat a doplňovat obložení.

Rozhledna na Poledníku vznikla z někdejší věže vojenského zařízení, které tam v rámci ostrahy státní hranice a výzvědné činnosti vybudovali za minulého režimu. Stanice byla velice přísně střežena, byla vybavena odposlouchávacím zařízením, které umožňovalo sledovat rádiový provoz na části území sousedního Německa. Po roce 1989 začala stanice složená z několika budov chátrat. Po rekonstrukci z druhé poloviny 90. let se tam už ponechala jen věž, ze které je rozhledna. Tu správa národního parku pro veřejnost otevřela v roce 1998.

Rozhledna se rekonstruuje po 22 letech

Z opravené rozhledny by se návštěvníci mohli rozhlédnout po okolí přesně za rok, konkrétně v srpnu 2021. Letos práce potrvají do té doby, dokud to dovolí počasí. Příští rok začnou v květnu a skončí v červenci. Co je důležitá informace pro turisty, tedy kromě toho, že rozhledna je uzavřená, tak je to, že by měli být opatrní, a to na trase Velký Bor – Poledník, protože to je cesta, kudy se bude na stavbu navážet materiál, a zřejmě od příštího týdne tam tedy bude zvýšený provoz techniky.

Co se týká nouzového nocoviště na Poledníku, tak to letos zůstává v provozu bez omezení, ale příští rok bude právě po dobu oprav uzavřené.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio