Rozhledna Stradonka na Lounsku stojí na keltském valu. Najdete u ní i sluneční hodiny

3. březen 2023

S nápadem postavit na keltském valu u Stradonic na Lounsku v Ústeckém kraji rozhlednu ve stylu keltské strážní věže přišly v roce 2008 členky stradonického Klubu žen. Nápad se zalíbil a od roku 2009 mohou zastřešenou dřevěnou rozhlednu navštěvovat turisté. Na valu poblíž rozhledny najdete i informační panel a také sluneční hodiny.

Rozhledna stojí 291 metrů nad mořem na vyvýšenině zvané Na Valech nad osadou Stradonice, která patří pod městys Peruc. Je sice vysoká pouhých šest metrů, ale je z ní krásný kruhový výhled na kopce Českého středohoří - Ranou, Oblík, Valeč, Milešovku či Kletečnou. Dohlédnout je možné i na Házmburk a Doupovské hory.

V 70. letech minulého století proběhl na návrší u Stradonic archeologický průzkum. Podoba věže vychází z historického charakteru místa. Připomíná strážní věž keltských opevnění. Základním stavebním materiálem jsou dřevěné kůly.

Nová rozhledna byla otevřena 18. července 2009 za účasti asi stovky lidí, které neodradilo ani deštivé počasí. „Keltové se možná zlobí,“ přemýšleli tehdy návštěvníci akce. „Kdykoli se pořádá oslava, leje jako z konve, to je schválnost od Keltů,“ myslí si ženy z Klubu žen Stradonice.

O pár let později dostala rozhledna Stradonka ke svým třetím narozeninám jako dárek sluneční hodiny, které jsou umístěny jenom kousek od ní, také na keltském valu. I ty jsou vyrobené z dřevěných kůlů.

Spustit audio