Rozhledny, naučné stezky, hrady i přírodní úkazy. Prázdninová štafeta nabízí desítky atraktivních cílů

21. červen 2022 09:21, aktualizováno

Také letos se Plzeňský kraj zapojil do tradiční Prázdninové štafety. Ta ve svém 19. ročníku nabízí opět 50 turistických cílů nejen v Plzeňském kraji. Pro zařazení do losování stačí v určeném období od 21. června do konce prázdnin navštívit alespoň 15 míst.

„Zajímavá místa v celé České republice jsou v současné době díky posledním dvěma letům cílem mnoha lidí. Proto v letošním ročníku Prázdninové štafety přibyla ta méně známá místa v Plzeňském kraji. Jde o málo navštěvované naučné stezky, rozhledny či poutavé přírodní útvary. Zmínil bych například Naučnou stezku a historický most v Bělé nad Radbuzou, Poutní místo Vavřineček, Šumavský orloj na Hojsově stráži nebo Vyhlídku Kozí Bouda u Zábělé,“ říká radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

Pro velký zájem je mezi cíle zařazena loňský rok otevřená naučná stezka Jordán, kterou turisté najdou ve vojenské části Brd. Zde se návštěvníci dozví zajímavé informace o vojenské činnosti, protože naučná stezka obchází vřesoviště na bývalé dopadové ploše Jordán. Tato stezka je zároveň mylým výletem do Středočeského kraje.

Prázdninová štafeta zařadí do svých výletních cílů další čtyři podobné ochutnávky z regionů sousedících s Plzeňským krajem. Zámek Kratochvíle v Jihočeském kraji vybrali pracovníci Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Karlovarsko zastupuje už podruhé Botanická zahrada v Bečově nad Teplou, Ústecký kraj nabízí netradiční zříceninu hradu Petršpurk s dračí slují mezi Petrohradem a Stebnem. V Bavorsku je už tradičním cílem Historický park v Bärnau.

Jak se zařadit do soutěže?

Při návštěvě každého cíle se soutěžící (děti a mládež do 18 let) vyfotí na nádvoří či uvnitř navštíveného objektu (případně u cedule na turistické trase) a snímek pošle prostřednictvím webových stránek kdykoliv během trvání soutěže. Všichni soutěžící, kteří splní daný limit patnácti navštívených cílů, budou zařazeni do slosování. Patnáct vylosovaných výherců se může těšit na odměnu. Při dosažení patnácti cílů není nutné skončit, protože pro toho, kdo navštíví nejvíc míst, čeká zvláštní cena.

autor: Veronika Krátká | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Krajský úřad Plzeňského kraje
Spustit audio