Rozhovor s Paulem Hindemithem. Medailonek Rudolfa Köglera. Výlet do Moritzburgu

10. březen 2023

Každý měsíc se vydáváme do rozhlasového archivu, abychom pro naši rubriku Archivní návraty vyhledali zajímavou německojazyčnou nahrávku. Ani březen není výjimkou. Tentokrát jsme našli rozhovor s Paulem Hindemithem z roku 1961.

Hindemith byl německý hudební skladatel, dirigent a hráč na violu narozený v roce 1895. Jeho moderní tvorba byla po uchopení moci nacisty v Německu zakázaná. Hindemith proto odešel do Švýcarska a ve 40. letech emigroval do USA, kde později získal občanství.

Během válečných let se Paul Hindemith dostal mezi světovou dirigentskou špičku. Dirigoval řadu předních symfonických orchestrů a v 50. letech učil na katedře hudební vědy na univerzitě v Curychu. Rozhovor, který tento mimořádný hudebník poskytl Československému rozhlasu, vznikl během Pražského jara. V Sousedech si z tohoto dlouhého povídání pouštíme jen část.

Další část pořadu patří Rudolfu Köglerovi., amatérskému botanikovi a astronomovi, autorovi první naučné stezky v českých zemích. Našli byste ji v Českém Švýcarsku – vede z Doubice přes Kyjovské údolí až na Vlčí horu a před několika lety byla obnovena.

Na závěr Sousedů se vydáváme do Moritzburgu, městečka, kde stojí zámek, ve kterém se natáčely Tři oříšky pro Popelku.  Tentokrát tu navštívíme první plně automatizovaný obchod bez prodavačů.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio