Rozpálené ulice a chodníky Klatov chladí kropící vozy

5. srpen 2022 12:02, aktualizováno

V aktuálních horkých dnech jsou téměř v každém městě vypálené trávníky, vyprahlé záhony a rozpálené ulice. Do ulic tak o to častěji vyrážejí kropící vozy. Třeba v Klatovech technické služby posilují i směny a na záhony a ulice denně vylijí desítky tisíc litrů vody.

Silnici a chodníky zalévá vůz technických služeb tryskami, které má v přední části, záhony a trávníky pak kropí hasičskou hadicí s malým tlakem. „Celkem se za den s touto větší cisternou vyčerpá 30 tisíc litrů vody. To znamená, že za den jedu tak čtyřikrát až pětkrát,“ sdělil pracovník technických služeb v Klatovech Jiří Brabec.

V horkých dnech zchlazují Klatovy cisterny dvě. Ty jezdí do ulic denně od 6 do 15 hodin. V případě potřeby je posílena i odpolední směna. Malá cisterna kropí místa, kam se velká nedostane. Ulice a chodníky se kropí v přilehlém okolí náměstí.

Voda na kropení se čerpá z Drnového potoka

Náklady na vodu momentálně nejsou. „Zatím je dostatek vody v Drnovém potoce, kde máme povolen odběr a odebíráme vodu na zalévání. Pokud by došlo k situaci, že bude nedostatek vody i v potoce, museli bychom brát z vodního řadu, což není ideální záležitost,“ uvedl ředitel technických služeb Libor Hošek. V těchto dnech byly také omezeny seče, aby se trávníky vypalovaly co nejméně.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio