Rozsáhlá rekonstrukce na Velké synagoze v Plzni pokračuje. Hotovo bude koncem roku

Dokončené jsou restaurátorské práce na stropě a v současné době malíři a restaurátoři obnovují původní květinovou a geometrickou výzdobu na zdech. Úprav se dočkal také přilehlý rabínský dům. Rozsáhlé opravy obou objektů za 100 milionů korun začaly zhruba před rokem a půl.

Restaurátoři se postupně přemisťují nad bimou, což je prostranství na východě synagogy, kde se nyní obnovuje zlacení písmen. Restaurovat se budou dřevěné prvky a obložení a veškeré kovové prvky, jako je například zábradlí na bimě. Bima je prostranství, kde se nachází čtecí stůl, kam se odkládá rozečtená Tóra. „Zde se musí zjistit, jak mají vypadat kovové prvky, které sloužily k odložení Tóry,“ vysvětlil předseda plzeňské židovské obce Jiří Lőwy.

Při práci v synagoze jsou nezbytné teplé rukavice i ponožky

Rekonstrukce Velké synagogy v Plzni

V synagoze je nyní větší zima a vlhkost nežli venku, a proto se nanášené barvy a fixační látky fénují, aby rychleji schnuly. „Právě nanášíme vápennou barvu a fénujeme jí, abychom zjistili, zda jsme trefily ten správný odstín,“ vysvětlila akademická malířka Eva, která v synagoze provádí pomocné restaurátorské práce.

V synagoze stojí také nové výsuvné koncertní jeviště ovládané elektromotory, které půjde do dvou poloh, a to 58 cm a 100 cm nad zem. Jeviště bude propojené s bimou tak, že prostor pro vystupující bude zvětšen.

Některé části výzdoby byly vlivem špatných klimatických podmínek natolik poškozené, že se rozpadaly. Restaurátoři proto na jejich opravu použili i tradiční postup jako je například vaječná emulze. „Některé plochy jsou ošetřeny, natřeny a upraveny až dvaceti vrstvami a všechny ty vrstvy se nanášejí takovými malými štětečky,“ sdělil Jiří Lőwy. Květinová výzdoba se opravovala po jednotlivých lístečcích tak, aby se jeden lístek nepodobal druhému.

V rabínském domě bude malé muzeum a výstava mikve

Vymalovat se musí ještě celé přízemí a vstup, kde jsou stropy velice složité. Do konce roku 2021 by však měla být rekonstrukce hotová. Opravám se nevyhnul ani rabínský dům. Má už nový krov, podlahy, topení a zrekonstruovaná okna. Po dokončení rekonstrukce bude dům sloužit pro židovskou obec. Kromě společenského sálu se tam bude nacházet malé muzeum a také výstava o židovských rituálních lázních tzv. mikve.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio