Rozumět včelám učí Kožlanské Májino údolí

18. září 2017

V Kožlanech na severním Plzeňsku vzniklo včelařské vzdělávací centrum, které nabízí kurzy pro včelaře i prohlídky pro veřejnost.

Všechno o včelách a včelařství se mohou zájemci dozvědět v novém Agroenvironmentálním vzdělávacím centru v Kožlanech na severním Plzeňsku. Včelařský areál s názvem Májino údolí vznikl v údolí u říčky Javornice a vybudoval ho Spolek pro rozvoj včelařství MÁJA. Ten se do Kožlan přestěhoval z Prahy.

Spolek MÁJA nechal opravit nevyužívaný dům, kde teď centrum sídlí. Jeho členové tam založili zahradu plnou květin, které včely potřebují a do provozu uvedli také zchátralý včelín. Teď už je připravený uvítat včelaře i nevčelaře.

„My se snažíme ukázat to lidem, vysvětlovat a samozřejmě poskytnout i našim včelstvům, že mohou od předjara až do pozdního podzimu mít pořád něco k jídlu, což je pro včely klíčové, aby byly zdravé," vysvětlila účel centra výkonná ředitelka Spolku pro rozvoj včelařství MÁJA Radka Ingrová.


Vzdělávací centrum spolku MÁJA je přístupné nejen včelařům a zájemcům o tuto aktivitu, ale také veřejnosti. Návštěvníci se mohou dozvědět různé zajímavosti o včelách, o jejich funkci a prospěšnosti. Alespoň desetičlenné skupiny se ovšem musí dopředu objednat. Bližší informace jsou k dispozici zde.

Včelín odhalí tajemství života v úlech

Důležitou součástí vzdělávacího centra je prostor včelína, kde jsou umístěny úly se včelstvy. V tuto chvíli se už včely chystají na zimu, ale i tak je tam možné včely stále ještě pozorovat. Včelího bodnutí se ale návštěvníci bát nemusejí, do úlů se totiž nahlíží přes sklo. A obavy nemusejí mít ani ti, kteří na návštěvu do Májina údolí vyrazí v sezoně.

„Dostanou klobouky a budou plně chráněni proti případnému včelímu bodnutí. Naše včely jsou mírné kraňky (pozn. red. název plemena včel), které si většinou nikoho nevšímají," ujišťovala ředitelka spolku Ingrová.

autoři: kos , sch
Spustit audio