Rubín je jedna z mála jabloňových odrůd, které plodí na dlouhém dřevě

Jabloň Rubín je klasická česká odrůda. Na rozdíl od jiných jabloní vytváří květní pupeny jenom na konci jednoletého výhonu.

Jablko Rubín

Pěstitelé často chybují, když provádějí výchovný řez Rubínu. Následně jsou zklamáni, že se nedočkali úrody jablek. Jaké podmínky Rubín potřebuje a jak je to s jeho řezem? Odpověď zná Josef Vačkář, instruktor Českého zahrádkářského svazu.

Simona Bratršovská se už několik let zabývá sestavováním zelených interiérů na míru, údržbou zeleně a workshopy na téma pěstování pokojových rostlin. Jak říká, domov by byl chudý a smutný, kdyby v něm nebyla zeleň. Nemáte na pokojovky čas? Jsou i takové, které nevyžadují skoro žádnou péči.

Odrostl váš kaktus malému květináči? Potřebuje vyměnit vyčerpaný substrát? V tom případě ho přesaďte a nejlépe hned. Přestože kaktusy lze přesazovat po celý rok, zahrádkářský instruktor Václav Rajšl doporučuje udělat to v únoru, kdy je ještě málo práce na zahradě.

Autorka květinových kuchařek Jana Vlková se v únoru věnuje pěstování a sběru prvních výhonků rostlin. A také se připravuje na svátek sv. Valentýna. K němu podle ní přináleží růžová barva, kterou v jídlech a nápojích zajistí červená řepa. Jana Vlková nám dala recept na valentýnské muffiny.

Zveme např. na přednášku O památných, významných a svědeckých stromech Krušných hor, především Jáchymovska 19. 2. v Královské mincovně v Jáchymově, večer Přátel české historie nazvaný Šumavské toulání 23. 2. v Hifiklubu v Klatovech a na výstavu Sokol na Rokycansku, která je k vidění do 8. 5. v muzeu v Rokycanech.

Historie houbaření a využívání hub člověkem je velmi pestrá a patří k ní také houby v básních a v hudbě. Z doby Karla IV. známe veršované slovníky hub, v současnosti už existuje i zhudebněný atlas hub. Vypráví o nich Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Játra jsou důležitým orgánem s celou řadou funkcí. Aby dobře fungovala, je vhodné jim poskytnout odlehčení a pročistit je. Fytoterapeutka Monika Šedivcová doporučuje na detoxikaci jater čaje, které obsahují hořčiny. Ty podporují regeneraci jaterních buněk.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio