Rušnou turistickou sezonu očekávají na Šumavě

S velkým náporem turistů počítá i letos Šumava. Vyplývá to z průzkumů a odhadů správy národního parku.

Informační cedule na jednom ze šumavských jezer

Podle sčítacích zařízení na vytipovaných místech loni navštívilo Šumavu rekordních dva miliony a tři sta tisíc lidí. S ohledem na stále doznívající pandemii a protiepidemická opatření by se taková čísla mohla letos opakovat. Zájem o Šumavu se projevuje už teď, jen pár týdnů po rozvolnění těch nejpřísnějších zákazů.

Paní Blanka z Teplic se vrací na Šumavu každý rok, protože odtud pochází. „Strašně jsem se těšila, jsme už rok sami zavření doma,“ uvedla. Na školu v přírodě přijela s dětmi učitelka Lucie. „Každý den vyrážíme na výlet, byli jsme na Čertově jezeře, na celodenním výletě v Železné Rudě, na nákupech, to děti milují," usmála se.

Lidé berou Šumavu útokem

Otevření ubytovacích zařízení a hezké počasí už je na návštěvnosti znát, jak potvrdila Ivana Vybíralová z infocentra v Železné Rudě. Také podle mluvčího šumavského národního parku Jana Dvořáka berou turisté Šumavu útokem. „Podle prognóz lidé nebudou letos tolik jezdit k moři, takže očekáváme hodně návštěvníků,“ řekl.

Jan Dvořák apeloval na to, aby se lidé chovali v národním parku podle daných pravidel a neničili přírodu. „Například na Černém a Čertově jezeře je mnoho informačních tabulí a přesto musí strážci parku vyhánět lidi z vody. O posledním víkendu opět padaly tisícové pokuty. Jak máme vychovávat dospělé lidi, to nevíme. Někdy i děti mají víc rozumu,“ postěžoval si. O turisty prý správa národního parku stojí, ale prosí je, aby se chovali rozumně.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio