Rybáři loví Hnačov. Hned potom začne jeho rekonstrukce

22. říjen 2019 08:20

Klatovské rybářství dnes loví rybník Hnačov. Je to třetí největší rybník v Plzeňském kraji, má přes 68 hektarů a obvykle se loví jednou za dva roky. Letos se ale výjimečně loví už po roce.

Rybník Hnačov čeká rozsáhlejší rekonstrukce. Opět se zde vylomila zadní stěna výpustního zařízení. Celá rekonstrukce by měla stát zhruba sedm milionů korun a začne ještě v letošním roce.

Hnačovský rybník
Leží jižně od vsi Hnačov. Přítokem je několik potoků v okolí a také řeka Úslava. Přesná rozloha je 68,38 ha. Rybník byl založen roku 1613 mnichy z kláštera v Nepomuku a měl původně rozlohu přes 100 hektarů. Rybník plní kromě chovné funkce, také funkci rekreační, i když dlouhodobě bojuje s kvalitou vody na koupání.

Na hrázi jsou nejenom zvědavci, ale samozřejmě i zájemci o koupi čerstvé ryby. Jsou to tradičně kapři, ale třeba také amur, tolstolobik, štika, sumec, candát nebo lín.

Klatovští rybáři teď sice mají výlov každý den, ne všude si ale mohou lidé rybu na hrázi koupit, a ne všechny výlovy jsou také divácky atraktivní nebo dobře přístupné. K těm, na které stojí za to přijet, patří rybník Myslív velký na Klatovsku, bude se lovit ve středu 30. října. 6. listopadu bude následovat rybník Mezholezy na Domažlicku. Další středu, tedy 13. listopadu se bude lovit rybník Merklín na jižním Plzeňsku, a poslední velký výlov bude 22. listopadu, to bude rybník Novec na Klatovsku.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Zprávy (ČRo Plzeň)
Spustit audio