Rybáři po třech letech slovili i rybník Hnačov, ryby na Vánoce podraží

28. říjen 2022 11:55

Klatovští rybníkáři plánují až do konce listopadu vylovit 150 rybníků a téměř 600 tun kapra. Po třech letech rybáři slovili i rybník Hnačov na Klatovsku. Při letošních výlovech je ale trápí téměř všude teplé počasí.

Dva roky se ryby v Hnačovském rybníce chovaly, a rok před tím se opravoval bezpečnostní přeliv a výpustní zařízení. Letos už se ale rybník slovil. Kapři, amuři a líni poputují na sádky.

Po výlovu si lidé mohli ryby pod hrází zakoupit. „Pravidelně jezdím za klatovskými rybáři. Líbí se mi, jaký mají elán, i když je to ohromná dřina,“ sdělil Zdeněk Běl z Přeštic, který sledoval rybáře při práci. Klatovští rybáři teď mají výlovy každý den. Ten největší rybník, více než 100ha Kovčín, budou lovit 8. a 9. listopadu. I tam bude možné koupit ryby přímo na hrázi.

Teplo při výlovech způsobuje problémy

Stav ryb je absolutně bezproblémový. Letošní podzim je sice velice pěkný, ale teplé počasí rybářům při výlovech práci vůbec neusnadňuje. „Na vlastní výlov takto velkého rybníka je relativně velké teplo,“ sdělil ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček. Když je teplé počasí, ryba je více v pohybu a má větší spotřebu kyslíku. Je tedy nutné kyslík více odčerpávat.

Vzhledem ke všeobecnému zdražování a inflaci, zdraží i kapr na Vánoce. „Krmení nám šlo o 100 % nahoru. Když pominu další náklady, které stoupaly v rámci celospolečenské situace, která je, tak počítáme s nárůstem o 10–15 %,“ doplnil Václav Voráček.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková
Spustit audio