Rybářské revíry v Plzeňském kraji se zarybňují

26. říjen 2022 09:15

Do rybářských revírů v celém Plzeňském kraji teď míří z chovných rybníků a sádek nové ryby. Pracovníci Českého rybářského svazu v rámci podzimního zarybňování přivážejí různé druhy ryb.

Rybáři se během podzimu dočkají v revírech v celém Plzeňském kraji nově vysazených ryb. Na Borské přehradě v Plzni přibylo mimo jiné přes 60 metrických centů kaprů. K hrázi je přivezlo speciálně vybavené auto. Ryby jsou po celou dobu přepravy okysličovány. Vysazení kapři mají průměrnou váhu 1,62 kg.

Další ryby se nasazovaly i v řece nad Borskou přehradou nebo na rybnících v Malesicích. „Letošní sezona se povedla, ryby jsou v dobré kondici,“ sdělil za Český rybářský svaz Jaromír Lev. Po vysazení se ryby drží u břehu. Rybářská stráž tehdy kontroluje, aby je rybáři hned po vysazení nevychytali. „Někdy se to ale prostě uhlídat nedá,“ doplnil Jaromír Lev.

Vysazují se kapři, štiky, candáti i sumci

Podzimní zarybňování bude pokračovat ještě zhruba do poloviny listopadu. V rybářských revírech se vysazují všechny možné druhy ryb, jako jsou štiky, líni, sumci i candáti. „Snažíme se všechny druhy ryb dávat podle zarybňovacího plánu,“ poznamenal Lev.

V další fázi se bude zarybňovat zase na jaře. Ryby, které jsou přes zimu zakomorované, se na jaře vysadí do řek, přehrad a na další vodní plochy, stejně jako na podzim.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková
Spustit audio