Rybí karbanátky. Tradiční maďarský předkrm podávaný již v 17. století

Rybí karbanátky jsou tradičním maďarským předkrmem podávaným již v 17. století, a jak je vidět, svoji popularitu si udržel dodnes. Zkuste vyměnit českou klasiku masových karbanátků za klasiku maďarskou. Určitě vás nezklame.

Rybí karbanátky jsou také velmi populární v asijské kuchyni. Navíc je jejich příprava neuvěřitelně snadná. Na rybí karbanátky můžete použít jakoukoliv bílou rybu. A karbanátky se dělají v obrovské spoustě variant. Tedy si můžete z různých ingrediencí připravit svou vlastní variaci, která vám bude nejvíc chutnat.

Suroviny:
600 g brambor, 500 g rybího masa - filé, filety bělomasé ryby, 500 ml zeleninového vývaru, 1 cibule, 2 lžičky nasekaných bylinek - petržel, pažitka, kopr, olej, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, sůl
Postup:
Brambory oloupeme, pokrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme ji do hrnce, přidáme rybí maso, zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme doměkka.
Maso vyjmeme děrovanou naběračkou na talíř, necháme je zchladnout, rozdrobíme a odstraníme kosti.
Brambory rozšťoucháme, promícháme s rybím masem a bylinkami. Navlhčenýma rukama vytvarujeme karbanátky a necháme je chvíli odležet v chladu.
Na pánvi rozehřejeme olej, karbanátky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a opečeme na oleji 3-4 minuty z každé strany.
Hotové karbanátky rozdělíme na talíře, můžeme přidat i omyté a osušené listy špenátu.

Náš tip: Chybou by bylo rybí maso na karbanátky mlít, protože je velmi jemné a mletím by se zahřálo a znehodnotilo. Proto je vhodnější rybu jemně nakrájet a kolébavým pohybem nože na jemno nasekat.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.