Rybník Kovčín na Klatovsku vydal letos nejvíce ryb za několik let

28. listopad 2020 07:30, aktualizováno

Na Klatovsku probíhají poslední podzimní výlovy. Na závěr sezony se lovil největší rybník Kovčín, který vydal rekordní množství ryb.

Klatovští rybáři dokončili v mrazivém počasí sérii výlovů. I přesto, že jim k výlovu počasí nepřálo, se rybám daří skvěle. „Letos to vypadá velice dobře. Za posledních deset let největší výnos, tzn. cca sto tun kapra plus dalších deset tun vedlejších ryb jako je amur, štika, sumec a lín,“ oznámil vedoucí střediska Myslín Miroslav Šmrha. Nárůst ve 100ha rybníku činí přibližně třicet tun ryb.

Ryb se v Kovčíně urodilo tolik z důvodu letošního dostatku vody v rybníku a díky vynikajícímu krmiči, který nešetřil obilím. Čerstvé ryby si přijeli koupit zájemci třeba i z Plzně.

Na Klatovsku se celkově vylovilo v podzimních měsících zhruba 600 t ryb ze 150 rybníků. Ryby se nyní na sádkách očistí a připraví se k prodeji na vánoční trhy. „Ceny jsou nastaveny na stejné úrovni jako byly v loňském roce. Předpokládá se, že pro ten stánkový prodej, kde jsou započítané i odměny prodejcům a další náklady, se cena bude pohybovat kolem sto korun za kilo,“ uzavřel Václav Voráček, ředitel Klatovského rybářství.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio