Rybník Rolák byste na mapě hledali marně

8. listopad 2020

Rybník Rolák, tak se přezdívá rybníku na okraji Mirošova na Rokycansku. Není to však jeho jediná přezdívka, můžete jej znát třeba také jako Lorský či Dvorecký rybník. Oficiální název, pod kterým jej najdete na mapě, je však rybník Dvorský.

Název Rolák nemá však nic společného s rolákem jakožto oblečením, jedná se o zkomoleninu německého jména „Lohr“. Tak se jmenoval mlynář, který v minulosti obýval zdejší mlýn. Rybník je poměrně starý. Jeho původ se datuje do 16. století, kdy zde vládl rod Gryspeků, konkrétně Florián Gryspek, kterému je přisuzováno mimo jiné také založení slavných brdských Padrťských rybníků.

Z koupaliště chovný rybník

V těsné blízkosti Dvorského rybníku najdeme další vodní plochu, a to rybník Cihelský, takzvaný Cihelák, který stojí u bývalé mirošovské cihelny. V minulosti se k Roláku chodívaly koupat zástupy lidí, jak vzpomíná ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang: „Kdysi za mého dětství, někdy na konci 50. let, tady bývávala hlava na hlavě, protože to byla oblíbená plovárna a vypadalo to tady pomalu jako na chorvatské pláži. Od té doby, co se z toho stal chovný rybník, je s koupáním samozřejmě konec.“

Uhelné prádlo

Lorský mlýn stojící u Roláku, je stavba pocházející z 18. století. Dříve na zdejších loukách bývala také tradice chovu dobytka. Cihelský rybník je znám zase jinou věcí: „Na Cihelském rybníce bylo takzvané uhelné prádlo, na konci 19. a počátku 20. století, kdy se sem vozilo uhlí z nedalekých Skořic a třídilo se za mokra,“ uvedl ředitel muzea.

Rybník je půvabný ve všech ročních obdobích

Zavítat k rybníku můžete za jakéhokoliv počasí a v libovolném ročním období. Tato vodní plocha a její okolí má vždy své kouzlo. Martin Lang uvádí, že například v létě zde krásně žlutě kvetou kosatce. Zdejší faunu však můžeme pozorovat nejen na jaře a v létě, ale téměř neustále. Například i na podzim tu můžeme najít nejrůznější druhy vážek, od malých šidélek, až po skutečně veliké exempláře, šplouchání vody a čeření vodní hladiny zase zajišťují zdejší ryby. Pokud se k rybníku Rolák vydáte, neuděláte chybu.

Vzdálenost od Plzně: cca 28 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio