Rybníky lákají bruslaře, ti ale mnohdy nemyslí na bezpečnost. Znáte pomůcku „5, -5 a 10“ ?

19. leden 2021 17:00, aktualizováno

Led na rybnících a nádržích přitahuje děti i dospělé. Ne vždy je tam ale bruslení bezpečné. Jak silný led je bezpečný pro bruslení a jak postupovat při záchraně člověka, pod kterým se prolomil?

Zimní počasí láká ven a lidé vytahují ze sklepů a půd třeba už dlouho nepoužívané sáně, běžky nebo brusle. Díky sněžení v minulých dnech už navíc nemusejí za zimními radovánkami jezdit daleko a často stačí zajít jen kousek za dům.

Lidmi se zaplnily i různé nádrže a rybníky. Bruslaři využívají toho, že mrzlo, ne vždy ale pamatují i na bezpečnost. Třeba v neděli se prolomil led pod více než sedmdesátiletým mužem na Kamenném rybníku v Plzni. Tentokrát to byl příběh se šťastným koncem. I vzhledem k aktuálnímu oteplení by ale měli být bruslaři ještě více obezřetní.

Bruslaři na Klatovsku

Na jednom z menších rybníků na Čedíku u Klatov právě bruslí asi 70 lidí, hrably si očistili plochy a hrají hokej, na jiných částech bruslí malé děti. Jinde se koná utkání tatínků a synů. „Nejvíc se mi líbí, že si můžu zahrát hokej s Pepou,“ vyprávěl jeden z malých sportovců. Tloušťku ledu ale nikdo z přítomných neměřil, spoléhají se na to, že mrzlo dostatečně dlouho.

Nejdříve zavolat pomoc, pak zachraňovat

Železnorudský hasič Filip Brož radí, že v případě prolomení ledu, je nejlepší ihned volat linku 112 nebo 150, a potom se teprve pustit do záchrany. „Priorita je zavolat pomoc, kdyby se propadl i zachránce,“ řekl.

Popsal také další postup záchrany: „Je dobré vyhnat ostatní lidi z ledu, aby se také nepropadli. Záchranu je třeba provádět vleže, protože se tak váha na ledu lépe rozloží. Je dobré hodit dotyčnému bundu, aby se chytl za rukáv, nebo třeba větev. Zachránce by se neměl zbytečně přibližovat k hraně ledu.“

Užitečnou pomůcku při odhadu tloušťky ledu poradil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar: „Je to pomůcka 5, -5, 10. Tedy pokud je po dobu alespoň pěti dnů teplota nižší než mínus pět stupňů pod nulou, naroste led do tloušťky 10 centimetrů a to už je bezpečná síla ledu.“ To je ovšem bezpečná síla ledu pro chůzi jednotlivce, pro bezpečné bruslení je potřeba led tlustý alespoň 15 centimetrů.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio