Ryby zimující v okrasném jezírku samy napoví, že i pro ně nastalo jaro

Začátek května je vhodnou dobou pro péči o zahradní jezírko. Zaměřte se na kvalitu vody a funkčnost filtrace.

Po zimě je třeba postarat se o to, aby jezírko bylo čisté, bez usazených sedimentů, napadaného listí nebo větviček, všeho, co zhoršuje kvalitu vody. Jak zdůrazňuje Libor Hrubý z Dobřan, spolumajitel firmy zaměřené na zahradní jezírka a koi kapry, ke koupacímu jezírku a okrasnému jezírku s rybami musíme přistupovat různě.

Květen je měsícem kvetení svízele vonného, dříve mařinky vonné. Bylinky, která má vůni přímo ve svém názvu. Díky ní mařinka patří mezi oblíbené rostliny autorky květinových kuchařek Jany Vlkové, která ji přidává třeba do Mařinkové piškotové rolády. Máme recept!

Pokud nepatříte zrovna mezi příznivce sladkého, nabízíme jiné chutě. Co byste řekli na bylinkové pesto? Z jarních výhonků je nejlepší, dobré a zdravé. Dalšími základními surovinami jsou sůl a olej. Které jiné ingredience do pesta přimíchává Daniela Okrouhlá, majitelka firmy na zpracování českého superovoce a bylin?

Jak doma uchovávat koření? Koupíme koření v umělohmotném nebo papírovém sáčku a co s ním potom? Můžeme vedle sebe nechat kterékoli druhy, aniž by se jejich aroma a chuť vzájemně promísily? Jak dlouho nám koření vydrží? Správné skladování a zacházení s kořením přibližuje kořenář Jaroslav Dobiáš.

Zveme na vycházku Za houbami Českého lesa 8. 5. u Karlovy Huti, na Vítání ptačího zpěvu 8. 5. v Běšinech a 14. 5. v Bečovské botanické zahradě, na 10. brnířovské setkání starých traktorů a veteránů 21.5. a na tematický víkend O zahradě 21. a 22. 5. v areálu DEPO2015 v Plzni.

Až do pátku 13. 5. se v Plzni po dvouleté covidové přestávce koná výstava Jaro v alpinu. V rozkvetlé zahradě gymnázia na Mikulášském náměstí je přístupná denně od 9 do 19 hod. Podle místopředsedy plzeňského Alpinum klubu Petra Lišky si na místě můžete i nakoupit rostliny a také se stát členem klubu.

V Evropě rostou dva druhy dřevomorky. V lesích se vyskytuje dřevomorka lesní. Hojnější a obávaná je dřevomorka domácí, která napadá dřevěné části staveb a způsobuje velké škody. Zbavit se jí není snadné. Jak dřevomorka vypadá a jak ji jednou provždy zlikvidovat? Radí mykolog Zdeněk Hájek.

Které bylinky by pomohly doléčit přetrvávající potíže po prodělání covidu-19, zejména kašel a zahlenění? Fytoterapeutka Monika Šedivcová má dobrou zkušenost s tzv. pocovidovým čajem. Jaké je jeho složení?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio